news        mail   location

 
 

Credincioșii parohiei argeșene Recea de Jos din comuna Recea, protopopiatul Costești,  au așteptat cu multă nerăbdare ziua de 29 octombrie. După multe eforturi depuse de întrega comunitate pentru restaurarea bisericii parohiale, în această duminică, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic Argeșeanul a săvârșit slujba de târnosire a acestui vechi altar de rugăciune care are hramurile Adormirea Maicii Domnului și Sf. Mare Mc. Gheorghe.



 

La acest moment de mare bucurie au fost prezenți preoți din toate parohiile aflate în vecinătate, precum și reprezentanți ai administrației locale. După săvârșirea slujbei de târnosire a bisericii, Chiriarhul a oficiat Sfânta Liturghie, în cadrul căreia a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură. Astfel au fost evidențiați credincioșii parohiei care au reușit împreună cu părintele paroh Stoica Gheorghe să definitiveze toate lucrările de restaurare și înfrumusețare a acestei biserici construită cu multă trudă de înaintași, între anii 1871-1875.

În semn de apreciere pentru activitatea pastorală și administrativă desfășurată în parohia Recea de Jos, părintele paroh Stoica Gheorghe a primit astăzi distincția de iconom stavrofor. Acesta a oferit Ierarhului Argeșean  o icoană cu Sf. Mc. Filoteea, ocrotitoarea Eparhiei.

Biserica parohiei Recea de Jos a fost ridicată în urmă cu 148 de ani cu ajutorul credincioșilor păstoriți atunci de părintele Ghinescu Nicolae. De-a lungul timpului a trecut prin multe etape de restaurare, cea mai importantă fiind realizată după cutremurul din anul 1977. Reparațiile au durat atunci șase ani, sfântul locaș fiind târnosit în data de 4 septembrie 1983 de către Arhiereul Vicar Gherasim Piteșreanul, în vremea păstoririi Preasfințitul Iosif, al Râmnicului și Argeșului.

În ultimii cinci ani, părintele Stoica Gheorghe a reușit să restaureze pictura interioară, acoperișul și  zidurile exterioare, și să desfășoare lucrări de amenajare a pavajului în curtea bisericii.

Cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, în perioada 7-9 mai, racla cu moaștele Sfântului Nectarie Taumaturgul de la Așezământul Sfinții Împărați din Pitești, a ajuns la parohia Fundeni din Protoieria Câmpulung Muscel.
În a treia zi a praznicului Învierii Domnului Iisus Hristos, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la mănăstirea Ionești. Acest sfânt lăcaș de rugăciune se află în sudul județului Argeș, în satul Redea din comuna argeșeană Buzoiești.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, în perioada 7-9 mai, Racla cu Moaștele Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul, de la Așezământul Sfântul Nectarie din Pitești (Ceair, zona "bazar ruși") ajunge la Parohia Fundeni din Câmpulung Muscel.
În a doua zi a praznicului Învierii Domnului, mănăstirea argeșeană Negru Vodă din municipiul Câmpulung Muscel a trăit momente de mare încărcătură spirituală. Credincioșii musceleni au avut bucuria de a-l primi în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic. Ierarhul Argeșean a oficiat Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
În prima zi a praznicului Învierii Domnului, la orele amiezii, după tradiția liturgică ortodoxă a fost săvârșită Vecernia specială pentru a doua zi de Paști, numită în popor „a doua Înviere”, în cadrul căreia a fost rostit pasajul evanghelic de la Ioan 20, 19-25 în mai multe limbi.
Cu mulți ani în urmă am citit despre Viața lui Blaise Pascal, alcătuită de Nina Facon, carte care impresionează și pentru că este vorba de un savant sfânt, dar și pentru faptul că autoarea era o admiratoare sinceră, care era atinsă de aripa de foc a Duhului Sfânt.
Hotărât lucru, răstignirea lui Iisus Hristos avea să schimbe radical, pe moment, viața Sfinților Apostoli, precum și a celor 70 de ucenici pe care i-a trimis în misiune, tot doi câte doi.
Dreptslăvitori creștini și creștine, Imnul plin de bucurie duhovnicească: „Hristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând și celor din mormânturi viață dăruindu-le”[1] este cântarea pe care cu inimile pline de nestrămutată bucurie și sfântă emoție o cântăm, începând din noaptea Învierii Domnului Iisus Hristos, noi, creștinii iubitori de Dumnezeu, de adevăruri și tradiții nemuritoare, și până la Praznicul Înălțării Domnului Hristos la ceruri.
În istoria omenirii au fost zile care au rămas în memoria neamurilor. Dar dintre toate, pe lângă acelea a Buneivestiri, prăznuită în 25 martie, a Naşterii la 25 decembrie şi Învierea lui Iisus, zile de mare bucurie, Vinerea Mare este cea mai tragică zi din câte a zidit Dumnezeu pe pământ.
Din zi în zi, evenimentele luau noi întorsături. De la Intrarea în Ierusalim şi până în ziua de joi, Iisus Hristos a învăţat în templu şi în casa retrasă din Betania mai ales. Acum, ucenicii au auzit din gura lui Iisus cele mai puternice cuvinte despre Împărăţia lui Dumnezeu, despre moartea Sa, despre Învierea din mormânt, despre întâlnirea în Galilea, despre plecarea la Tatăl Său Ceresc unde va pregăti loc pentru fiecare!

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar