news        mail   location

 
 

Credincioșii parohiei argeșene Rucărul de Mijloc s-au bucurat astăzi de prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul. Ierarhul a oficiat Sfânta liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, în biserica satului cu hramul Adormirea Maicii Domnului.



 

La acest eveniment deosebit pentru comunitatea rucăreană au fost de față reprezentanții administrației locale, precum și credincioși veniți din celelalte parohii aflate în vecinătate.

În cuvântul rostit, Chiriarhul Eparhiei a vorbit despre credința statornică și hărnicia rucărenilor care se vede în mod deosebit prin construcția bisericilor din această comună aflată la granița dintre județele Argeș și Brașov.

Biserica parohiei Rucărul de Mijloc este situată în centrul satului, pe aceeaşi terasă inferioară din stânga Râuşorului, la peste 700 m altitudine. A fost construită între anii 1895 şi 1902, pe terenul donat de Jinga Baştea, în locul fostei biserici de la anul 1744, de vameşul schelei Dragoslavele boierul Lupoianu şi de trei preoţi – popa Ion Ochi, popa Bran Baştea şi popa Stoica Vlădoiu. Catapeteasma din lemn, sculptat artistic, provine de la fosta Biserică Sărindar din Bucureşti, ctitorie a lui Matei Basarab, demolată în 1893. Pictura realizată în anul 1902 de pictorul polonez Valentin Wienewa Bledovsky, ajutat de pictorii rucăreni, Ion Dogărescu şi Gheorghe Hermeneanu, se deteriorase, aşa încât, din iniţiativa preotului Ion Libianu, a fost refăcută de pictorul Ilie Căpuşă din Verneşti-Argeş. După aceea, biserica a fost resfinţită la data de 10 Octombrie 1991.

Având o vechime de 121 de ani, sfântul locaș din parohia Rucărul de Mijloc  se află în prezent în proces de restaurare. Pentru a încuraja această inițiativă locală, Ierarhul Argeșean a oferit astăzi părintelui paroh Avram Iulian distincția eparhială ,,Crucea Basarabă”.

Comuna Rucăr are în prezent trei parohii înfiinţate de-a lungul timpului: Rucărul de Jos, Rucărul de Mijloc şi Rucărul de Sus.

Astfel, domnul Ionel Dulamă, primarul comunei Rucăr, a primit din partea Chiriarhului, medalia creștin ortodoxă ,,Sfântul Ierarh Iachint de Vicina”, în semn de recunoștință pentru ajutorul acordat de administrația locală pentru proiectele de restaurare aflate în desfășurare la cele trei biserici din comună.

Comunitatea rucăreană din parohia Rucărul de Mijloc a dăruit astăzi Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, o icoană cu praznicul Învierii Domnului.

Dintre slujitorii bisericii amintim pe preotul Nicolae Muşetescu, cel care a depus multă osteneală pentru ridicarea acestui locaş, păstorind aici până în anul 1920. A fost urmat de preotul Gheorghe Arnăuţescu (originar din comuna Nucşoara – Muscel, care după 46 de ani de păstorie la biserică, a părăsit această lume. În continuare, au slujit ginerii preotului Arnăuţescu: Ilie Băcioiu şi Spiridon Niţescu (primul a editat revista „Lumina”, iar în ultimii ani ai vieţii a slujit la Biserica Icoanei din Bucureşti, celălalt a făcut o serie de reparaţii, după cutremurul din anul 1977). Tot la această biserică a slujit şi preotul Zaharia Petrescu, pasionat istoric, iar după pensionarea preotului Niţescu a venit preotul Ion Libianu (originar din satul Retevoieşti), care a reparat biserica şi a refăcut pictura, redând frumuseţea acestui locaş, cu înfăţişarea de adevărată catedrală.

Ieri după-amiază, la Consiliul Județean Argeș a fost o zi specială. Bucuria duhovnicească s-a coborât în inimile celor care se ostenesc aici prin bunăvoința Bunului Dumnezeu și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, care a săvârșit slujba de sfințire a noului spațiu de rugăciune și reculegere amenajat în incinta instituției.
Să nu încetăm de a face binele, căci vom secera la timpul său, dacă nu ne vom lenevi. Prin urmare: ”Până când avem vreme, să facem binele către toți”, pentru că jertfa aceasta a milosteniei este mai înaltă decât orice iubire de oameni!
Milostenia sau îndurarea creştină izvorăşte din iubirea de Dumnezeu şi de aproapele şi ia forma ajutorării materiale şi morale a semenilor aflaţi în nevoie.
Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul - Biroul de catehizare, al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, a organizat o activitate catehetică la parohia Rucărul de Jos, Protoieria Câmpulung Muscel.
În fiecare an, din mila și purtarea de grijă a lui Dumnezeu Cel Bun și Sfânt, în prima vineri de după Praznicul Învierii Domnului, Biserica Dreptmăritoare Ortodoxă prăznuiește Izvorul Tămăduirii, o sărbătoare închinată Maicii Domnului care este și Ocrotitoarea Bisericii pentru Surzi – Locașul Sfânt în care Familia cea mare a credincioșilor cu deficiențe de auz sunt parte integrantă din cuprinsul Parohiei Mavrodolu.
Am ajuns la ultima tabletă, așezând în pagină, câteva rânduri din Etica, Partea V, după cum urmează: „Prin ceea ce precede am terminat ceea ce voiam să demonstrez cu privire la puterea sufletului asupra pasiunilor și despre libertatea sufletului.
Filosoful Benedict Spinoza, care este viu și prin scrisul său plin de înțelepciune duhovnicească, ne-a lăsat material de bază și despre suflet și despre libertatea umană.
Ca să ne aducem aminte, mai ales, de filosoful Benedict (Baruch) Spinoza, pentru frumusețea gândirii sale, să mai facem un popas pe paginile din opera sa, Etica:
Vom continua să redăm, încă, pentru frumusețea gândirii lui Benedict (Baruch) Spinoza, câteva fragmente din lucrarea sa: Etica, elaborată în anul 1677:
Continuăm, cu deosebire, lămurind câteva definiții despre Dumnezeu. Filosoful Spinoza scrie despre Substanța Supremă, iar noi vom pricepe după puterea noastră adevărurile eterne.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar