news        mail   location

 
 

Foarte mulți credincioși din parohia argeșeană Galeș,  îmbrăcați în frumosul port tradițional,  au participat astăzi la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.



 

Cu această ocazie a fost săvârșită și  slujba parastasului pentru toți ctitorii și binefăcătorii bisericii.

Întâlnirea Ierarhului cu găleșenii a fost prilejuită de un eveniment emoționant pentru întreaga comunitate. După 39 de ani petrecuți  în slujirea lui Dumnezeu, părintele paroh Eftimie Nicolae a ieșit anul acesta la pensie, lăsând în urmă amintiri de neuitat petrecute împreună cu enoriașii săi.

Este urmat de fiul acestuia, părintele Victor Eftimie, care astăzi a fost instalat în funcția de preot paroh. Și pentru că familia noului slujitor din Galeș este binecuvântată de Dumnezeu cu patru prunci, Înaltpreasfinția Sa a socotit că este necesar să acorde respectul cuvenit și doamnei preotese Eftimie Andreea care a primit medalia creștin-ortodoxă ,, Sfânta Muceniță Filoteea”.

Din aceste motive, Chiriarhul Eparhiei a dorit să amintească în cuvântul rostit că locuitorii din Galeșul argeșean,  împreună cu slujitorii lor,  sunt cu adevărat vrednici de originile ardelenești ale strămoșilor lor, care au ajuns în zona subcarpatică a Făgărașilor după ce au fugit de prigoana Imperiului austro-ungar.

În satul Galeş, format din ardelenii care au trecut Carpații, la aproximativ un kilometru de drumul principal ce străbate comuna Brăduleţ, s-a construit la începutul secolului al XIX-lea o biserică din lemn care a preluat hramul din satul Galeș aflat în Mărginimea Sibiului. Mai târziu, biserica zidită din piatră la 1877 a fost construită pe locul celei de lemn, după ce aceasta a fost distrusă de foc.

Biserica de zid construită în anul 1877 a fost mistuită de foc în anul 1920. În numai șase ani, sub coordonarea părintelui învățător Gheorghe Minculescu, este construită a doua biserică de zid.

În dimineaţa zilei de 3 iulie 1978, găleşenii asistau cu mare amărăciune la o scenă dezolantă: biserica satului se făcuse scrum pentru a treia oară, lovită fiind de trăsnet.  Durerea nu i-a dezarmat însă pe oamenii satului, care şi-au adunat forţele şi, asemeni înaintaşilor lor, au ridicat alt sfânt locaş, animaţi de credinţa în Dumnezeu şi de speranţă.

În mai puţin de trei luni, întreaga construcţie a fost reclădită, urmând ca biserica să fie repictată. A fost retârnosită în vara anului 1980 şi dăinuie şi astăzi, fiind locul de reculegere, de închinăciune şi leagăn de credinţă pentru întreaga comunitate găleşeană.

Ieri după-amiază, la Consiliul Județean Argeș a fost o zi specială. Bucuria duhovnicească s-a coborât în inimile celor care se ostenesc aici prin bunăvoința Bunului Dumnezeu și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, care a săvârșit slujba de sfințire a noului spațiu de rugăciune și reculegere amenajat în incinta instituției.
Să nu încetăm de a face binele, căci vom secera la timpul său, dacă nu ne vom lenevi. Prin urmare: ”Până când avem vreme, să facem binele către toți”, pentru că jertfa aceasta a milosteniei este mai înaltă decât orice iubire de oameni!
Milostenia sau îndurarea creştină izvorăşte din iubirea de Dumnezeu şi de aproapele şi ia forma ajutorării materiale şi morale a semenilor aflaţi în nevoie.
Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul - Biroul de catehizare, al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, a organizat o activitate catehetică la parohia Rucărul de Jos, Protoieria Câmpulung Muscel.
În fiecare an, din mila și purtarea de grijă a lui Dumnezeu Cel Bun și Sfânt, în prima vineri de după Praznicul Învierii Domnului, Biserica Dreptmăritoare Ortodoxă prăznuiește Izvorul Tămăduirii, o sărbătoare închinată Maicii Domnului care este și Ocrotitoarea Bisericii pentru Surzi – Locașul Sfânt în care Familia cea mare a credincioșilor cu deficiențe de auz sunt parte integrantă din cuprinsul Parohiei Mavrodolu.
Am ajuns la ultima tabletă, așezând în pagină, câteva rânduri din Etica, Partea V, după cum urmează: „Prin ceea ce precede am terminat ceea ce voiam să demonstrez cu privire la puterea sufletului asupra pasiunilor și despre libertatea sufletului.
Filosoful Benedict Spinoza, care este viu și prin scrisul său plin de înțelepciune duhovnicească, ne-a lăsat material de bază și despre suflet și despre libertatea umană.
Ca să ne aducem aminte, mai ales, de filosoful Benedict (Baruch) Spinoza, pentru frumusețea gândirii sale, să mai facem un popas pe paginile din opera sa, Etica:
Vom continua să redăm, încă, pentru frumusețea gândirii lui Benedict (Baruch) Spinoza, câteva fragmente din lucrarea sa: Etica, elaborată în anul 1677:
Continuăm, cu deosebire, lămurind câteva definiții despre Dumnezeu. Filosoful Spinoza scrie despre Substanța Supremă, iar noi vom pricepe după puterea noastră adevărurile eterne.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar