news        mail   location

 
 

În această duminică, obștea monahală de la schitul argeșean Sfântul Mare Mucenic Pantelimon aflat la cota 1000 pe Transfăgărășan, a primit în mijlocul ei pe Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului.



 

Cu această ocazie, Ierarhul Argeșean a săvârșit slujba de sfințire a paraclisului cu hramul Soborul Sfântului Ioan Botezătorul construit la demisolul noii biserici. Acesta a fost placat cu cărămidă roșie aparentă în stil neo-bizantin și înfrumusețat cu icoane pictate pe lemn.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Chiriarhul Eparhiei în Altarul de Vară, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Momentul acesta a fost așteptat cu mare nerăbdare de toți cei care au contribuit la ridicarea noului altar. Din acest motiv, foarte mulți credincioși veniți din toate părțile țării au înfruntat vremea nefavorabilă pentru a participa la această slujbă de sfințire.

În cuvântul rostit, Înaltpreasfinția Sa a evidențiat vrednicia părintelui Ioan (Traian) Danci, fost slujitor și duhovnic al Mănăstirii Sfântul Ioan Botezătorul Lipnița din cuprinsul Arhiepiscopiei Tomisului. În mod providențial, în anul 2017, acesta este numit egumen la Schitul Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon din județul Argeș. Prin donațiile credincioșilor, sub coordonarea părintelui stareț, în anul 2020 debutează lucrările la actuala biserică din zid și la Paraclisul de la subsol.

În derularea lucrărilor, Părintele Protosinghel Ioan (Traian) Danci, a fost sprijinit material, financiar și moral de către oameni și făcători de bine din țară și din străinătate. În acest sens, pentru a recunoaște meritele ctitorilor, Chiriarhul Eparhiei a oferit acestora Medalia de Onoare ,,Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel” și diplome de vrednicie.

Proiectul bisericii a fost realizat de domnul arhitect Teodor Ion și de domnul Oprea Gheorghe, la solicitarea Părintelui Pasmangiu Viorel Daniel, inspector patriarhal și slujitor la biserica Parohiei Sfântul Mare Proroc Ilie Tesviteanul și Sfântul Mare Proroc Moise din Techirghiol, Județul Constanța.

Lucrările de zidire au fost executate de către echipa domnului constructor Aurelian Frecan din Județul Prahova, fiind supravegheate de către domnul diriginte de șantier Garabetian Ardașes. Biserica mare se află actualmente la stadiul executării tencuielilor interioare.

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, a achiziționat de la S.C. Foresta Curtea de Argeș S.A., la data de 2 aprilie 2002, o proprietate alcătuită din fosta Cabană Valea Lupului, în suprafață de 296 m.p., și un teren forestier împrejmuitor de aprox. 30 ha, prin bunăvoința Domnului Director General Liviu Pătrașcu.

În anii următori, clădirea a fost consolidată, extinsă și recompartimentată pentru a răspunde cerințelor impuse de un așezământ monahal, la mansarda imobilului construindu-se și un mic Paraclis de rugăciune, necesar obștii monahale. 

Odată încheiate aceste lucrări, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului înființează în anul 2012, Schitul Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon-Valea Lupului, cu obște de călugări.

Prima Sfântă și Dumnezeiască Liturghie a fost oficiată în Paraclisul schitului la data de 1 iulie 2012, de către Arhiepiscopul Calinic al Argeșului și Muscelului, împreună cu mai mulți preoți și diaconi din cadrul administrației eparhiale.

În același timp, au fost executate lucrări de extindere a casei mari unde sunt chiliile, s-a construit o nouă anexă cu spații de ședere pentru pelerini, iar curtea interioară a fost reamenajată și lărgită.

Totodată, pentru siguranța noii biserici, versantul nordic a fost consolidat prin înălțarea unui zid masiv din beton armat și piatră.

În a doua zi a praznicului Învierii Domnului, mănăstirea argeșeană Negru Vodă din municipiul Câmpulung Muscel a trăit momente de mare încărcătură spirituală. Credincioșii musceleni au avut bucuria de a-l primi în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic. Ierarhul Argeșean a oficiat Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
În prima zi a praznicului Învierii Domnului, la orele amiezii, după tradiția liturgică ortodoxă a fost săvârșită Vecernia specială pentru a doua zi de Paști, numită în popor „a doua Înviere”, în cadrul căreia a fost rostit pasajul evanghelic de la Ioan 20, 19-25 în mai multe limbi.
De Sfintele Sărbători ale Învierii Domnului nostru Iisus Hristos și chiar în orice clipă a vieții noastre, primul gând care trebuie să ne izvorască din minte și din inimă este acela de a aduce din tot sufletul, laudă și mulțumire Sfintei Treimi: Tatăl, Fiul și Sfântul Duh, pentru că au binevoit a ne gândi și întrupa, aducându-ne în frumusețea acestei lumi văzute!
În seara zilei de 3 mai, în Vinerea Mare, monahii de la Mănăstirea Negru Vodă, precum și pelerinii aflați la rugăciune, au participat la Denia Prohodului Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Rugăciunea poate, mai mult decât orice altceva, să ne păstreze neîncetat strălucirea acestei haine duhovniceşti care este sufletul. Şi, împreună cu ea, şi milostenia prisositoare – capul bunătăţilor noastre şi mântuirea sufletelor noastre. Căci această înjugare a rugăciunii şi milosteniei ne poate aduce de Sus mii de bunătăţi, ne poate stinge focul păcatelor şi ne poate da multă îndrăzneală.
Hotărât lucru, răstignirea lui Iisus Hristos avea să schimbe radical, pe moment, viața Sfinților Apostoli, precum și a celor 70 de ucenici pe care i-a trimis în misiune, tot doi câte doi.
Dreptslăvitori creștini și creștine, Imnul plin de bucurie duhovnicească: „Hristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând și celor din mormânturi viață dăruindu-le”[1] este cântarea pe care cu inimile pline de nestrămutată bucurie și sfântă emoție o cântăm, începând din noaptea Învierii Domnului Iisus Hristos, noi, creștinii iubitori de Dumnezeu, de adevăruri și tradiții nemuritoare, și până la Praznicul Înălțării Domnului Hristos la ceruri.
În istoria omenirii au fost zile care au rămas în memoria neamurilor. Dar dintre toate, pe lângă acelea a Buneivestiri, prăznuită în 25 martie, a Naşterii la 25 decembrie şi Învierea lui Iisus, zile de mare bucurie, Vinerea Mare este cea mai tragică zi din câte a zidit Dumnezeu pe pământ.
Din zi în zi, evenimentele luau noi întorsături. De la Intrarea în Ierusalim şi până în ziua de joi, Iisus Hristos a învăţat în templu şi în casa retrasă din Betania mai ales. Acum, ucenicii au auzit din gura lui Iisus cele mai puternice cuvinte despre Împărăţia lui Dumnezeu, despre moartea Sa, despre Învierea din mormânt, despre întâlnirea în Galilea, despre plecarea la Tatăl Său Ceresc unde va pregăti loc pentru fiecare!
După cum ni se arată în Triod, cartea de căpătâi pentru slujbele care se desfășoară în Postul Mare, astăzi, în sfânta și marea Miercuri, din Săptămâna Pătimirilor Domnului nostru Iisus Hristos, dumnezeieștii Părinți au hotărât să se facă pomenire de femeia cea păcătoasă, care cu iubire mare a uns cu mir pe Domnul, cu puțin înainte de mântuitoarea pătimire.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar