news        mail   location

 
 

Importanța simbolică remarcabilă a cetății Alba Iuliei pentru istoria poporului român, ne cheamă astăzi, când se împlinesc 100 de ani de la Marea Serbare a Încoronării Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria (15 octombrie 1922), să fim prezenţi, în comuniune de rugăciune, de cuget şi de simțire românească, în această cetate pe care istoria a ales-o drept leagăn al conștiinței unității naționale a românilor.



 

Cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Calinic, în Catedrala Arhiepiscopală din Curtea de Argeș, unde își dorm somnul de veci Regele Ferdinand și Regina Maria, s-a desfășurat un eveniment, în care s-a comemorat împlinirea a o sută de ani de la încoronare, petrecută în ziua de 15 octombrie 1922.

Corul Veteranilor Mihai Viteazul” din Pitești, dirijor domnul col. ( rtr.) Nicolae PERNIU, a interpretat Imnul Național și Imnul Regal.

Au urmat scurte alocuțiuni prezentate de un elev  și de doamna profesor Andra Michai, Director al Liceului Liceului Tehnologic „FERDINAND I”, care a inițiat acest proiect, dimpreună cu domnul col. ( rtr.) Laurențiu DOMNIȘORU, președintele Filialei Județeane Argeș „POSADA” a A.N.C.M.R.R.

Slujba parastasului a fost oficiată de părintele arhimandrit Caliopie Ichim, Starețul Mănăstirii Argeșului și Consilier Eparhial, părintele Paul Solomon, Eclesiarhul Catedralei Arhiepiscopale, părintele Mihai Stănoiu, preot militar la Garnizoana din Curtea de Argeș și părintele diacon Enache Adrian.

În finalul slujbei, părintele arhimandrit Caliopie Ichim a rostit un cuvânt în care a evidențiat importanța actului istoric de la Alba Iulia, iar pe de altă parte, rolul crucial pe care Biserica Ortodoxă Română l-a avut în gestionarea și coordonarea acestui eveniment.

Manifestarea s-a încheiat cu depuneri de coroane din partea diferitelor instituții.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar