news        mail   location

 
 

Parohia argeșeană Rucărul de Sus și-a sărbătorit astăzi ocrotitorul spiritual. În această zi de mare bucurie, credincioșii au primit în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul. Chiriarhul a oficiat Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.



 

La final a fost săvârșită și o slujbă de pomenire pentru ctitorii și binefăcătorii bisericii trecuți la Domnul.

În cuvântul rostit, Chiriarhul Eparhiei a vorbit despre credința și curajul Sf. Mare Mc. Gheorghe care a mărturisit pe Hristos cu prețul vieții sale. De asemenea, Ierarhul a apreciat vrednicia localnicilor care au depus eforturi deosebite la restaurarea bisericii ce a fost finalizată în anul 2011.

Cu această ocazie, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului a dorit să-și arate recunoștința față de domnul Cristian Cocea, director al Direcției de Cultură și Patrimoniu Argeș, pentru activitatea desfășurată în cei 16 ani petrecuți la conducerea acestei instituții. I-a oferit acestuia medalia creștin ortodoxă ,, Sf. Neagoe Vodă Basarab”.

Biserica veche din comuna Rucăr a fost construită de Gheorghe Rucăreanul, de origine macedoneană, între anii 1780-1782. Are două hramuri principale, fiind ocrotită de Sf. Mc. Dimitrie şi Sf. Mc. Gheorghe. Devenind neîncăpătoare pentru comunitatea din Rucăr, sătenii au ridicat o biserică mult mai mare, care a fost terminată în anul 1902. Fiind transformată în muzeu, timpul şi-a pus amprenta asupra zidurilor, pictura fiiind grav afectată. Astfel, în anul 1987, la îndemnul ÎPS Calinic, pe atunci arhiereu vicar în Episcopia Râmnicului şi Argeşului, preotul Ion Libianu a început lucrările de restaurare. Astfel, pictura din interior a fost restaurată de pictorul Mircea Baciu, iar zidurile exterioare de meşterul Paul Bănică.

Pentru această biserică a fost hirotonit preot Andrei Petre Liviu, care a fost instalat cu ocazia resfințirii acestui sfânt lăcaș de rugăciune.

Comuna Rucăr are în prezent trei parohii înfiinţate de-a lungul timpului: Rucărul de Jos, Rucărul de Mijloc şi Rucărul de Sus.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar