news        mail   location

 
 

În Duminica a IV-a după Rusalii, parohia Turculeşti din comuna argeșeană Călineşti, protopopiatul Topoloveni, a îmbrăcat haine de sărbătoare. Credincioșii din această localitate, dar și din alte zone ale județului Argeș, au avut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului.



 

Înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, Ierarhul a săvârșit și o slujbă de pomenire pentru toți ctitorii și binefăcătorii bisericii trecuți la Domnul.

Cu această ocazie, Chiriarhul Eparhiei a adresat celor prezenţi un cuvânt de învăţătură, oferindu-le credincioșilor diferite sfaturi duhovnicești legate de credința fără îndoială a sutașului din Capernaum.

După oficierea Sfintei Liturghii, a fost săvârșită slujba de sfințire a noului Așezământ Social-Filantropic închinat ,,Sfântului Voievod Ștefan cel Mare”. Acesta a fost construit în curtea bisericii parohiale pentru buna desfășurare a activităților sociale și culturale din cadrul acestei comunități. Această lucrare a fost realizată cu ajutorul Consiliului Județean Argeș, a primăriei Călinești și a unor sponsori din mediul privat.

Biserica din Turculeşti poartă hramul Sfântului Ierarh Nicolae, fiind construită în anul 1872 pe locul unei mănăstiri din secolul al XVIII-lea care a fost dărâmată. Ctitorul bisericii din zid a fost părintele Ioan Alexandrescu care a fost sprijinit de toţi enoriaşii parohiei.

Prima restaurare importantă s-a realizat în anul 1934, o contribuţie deosebită având părintele Virgil Duţoiu.

Din anul 2007, actualul preot paroh, părintele Bologea Cosmin, ajutat de enoriaşii parohiei, a desfășurat o bogată activitate pastorală și administrativă, împlinită astăzi prin construcția noului Așezământ Social- Filantropic.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar