news        mail   location

 
 

În duminica a III-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Calinic, înconjurat de un important sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica parohiei Rucărul de Sus.



 

Cu această ocazie, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului a dorit să-și arate recunoștința față de activitatea misionară desfășurată de  părintele pensionar Stoica Radu în parohia argeșeană Momaia din comuna Tigveni, oferindu-i acestuia distincția eparhială ,,Crucea Basarabă”.

În cuvântul rostit, Chiriarhul Eparhiei a evidențiat frumusețea acestei comune care și-a păstrat cu multă statornicie tradițiile, obiceiurile și costumele populare brodate cu multă pricepere. De asemenea, Ierarhul a apreciat vrednicia localnicilor care au depus eforturi deosebite la restaurarea bisericii care a fost finalizată în anul 2011.

Biserica veche din comuna Rucăr a fost construită de Gheorghe Rucăreanul, de origine macedoneană, între anii 1780-1782. Are două hramuri principale, fiind ocrotită de Sf. Mc. Dimitrie şi Sf. Mc. Gheorghe. Devenind neîncăpătoare pentru comunitatea din Rucăr, sătenii au ridicat o biserică mult mai mare, care a fost terminată în anul 1902. Fiind transformată în muzeu, timpul şi-a pus amprenta asupra zidurilor, pictura fiiind grav afectată. Astfel, în anul 1987, la îndemnul ÎPS Calinic, pe atunci arhiereu vicar în Episcopia Râmnicului şi Argeşului, preotul Ion Libianu a început lucrările de restaurare.      

Astfel, pictura din interior a fost restaurată de pictorul Mircea Baciu, iar zidurile exterioare de meşterul Paul Bănică.

Pentru această biserică a fost hirotonit preot Andrei Petre Liviu, care a fost instalat cu ocazia resfințirii acestui sfânt lăcaș de rugăciune.

Comuna Rucăr are în prezent trei parohii înfiinţate de-a lungul timpului: Rucărul de Jos, Rucărul de Mijloc şi Rucărul de Sus.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar