news        mail   location

 
 

Credincioșii parohiei argeșene Recea de Jos din comuna Recea, protopopiatul Costești,  au așteptat cu multă nerăbdare ziua de 29 octombrie. După multe eforturi depuse de întrega comunitate pentru restaurarea bisericii parohiale, în această duminică, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic Argeșeanul a săvârșit slujba de târnosire a acestui vechi altar de rugăciune care are hramurile Adormirea Maicii Domnului și Sf. Mare Mc. Gheorghe.



 

La acest moment de mare bucurie au fost prezenți preoți din toate parohiile aflate în vecinătate, precum și reprezentanți ai administrației locale. După săvârșirea slujbei de târnosire a bisericii, Chiriarhul a oficiat Sfânta Liturghie, în cadrul căreia a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură. Astfel au fost evidențiați credincioșii parohiei care au reușit împreună cu părintele paroh Stoica Gheorghe să definitiveze toate lucrările de restaurare și înfrumusețare a acestei biserici construită cu multă trudă de înaintași, între anii 1871-1875.

În semn de apreciere pentru activitatea pastorală și administrativă desfășurată în parohia Recea de Jos, părintele paroh Stoica Gheorghe a primit astăzi distincția de iconom stavrofor. Acesta a oferit Ierarhului Argeșean  o icoană cu Sf. Mc. Filoteea, ocrotitoarea Eparhiei.

Biserica parohiei Recea de Jos a fost ridicată în urmă cu 148 de ani cu ajutorul credincioșilor păstoriți atunci de părintele Ghinescu Nicolae. De-a lungul timpului a trecut prin multe etape de restaurare, cea mai importantă fiind realizată după cutremurul din anul 1977. Reparațiile au durat atunci șase ani, sfântul locaș fiind târnosit în data de 4 septembrie 1983 de către Arhiereul Vicar Gherasim Piteșreanul, în vremea păstoririi Preasfințitul Iosif, al Râmnicului și Argeșului.

În ultimii cinci ani, părintele Stoica Gheorghe a reușit să restaureze pictura interioară, acoperișul și  zidurile exterioare, și să desfășoare lucrări de amenajare a pavajului în curtea bisericii.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar