news        mail   location

 
 

Departamentul Argeș este extraordinar, atât din punct de vedere economic, dar și cultural, ecumenic și turistic.



 

Aceasta a fost concluzia membrilor Asociației Internaționale a Regiunilor Francofone prezenți, timp de două zile, în județul nostru. Consiliul Județean Argeş a fost gazdă și organizator pentru Reuniunea Biroului AIRF.

Dacă în prima zi au avut loc sedințele de lucru ale Biroului AIRF, cea de-a doua zi a fost dedicată vizitelor în teren, în urma cărora s-a putut constata și puternica legătură istorică pe care județul o are cu Franța.

Unul dintre obiectivele vizitate a fost la Mănăstirea Curtea de Argeș, un simbol al credinței și smereniei poporului român. Impresionați de măreția, frumusețea și eleganța acesteia, dar și de legenda Meșterului Manole, oaspeții Argeșului au aflat că unul dintre cei mai apreciaţi arhitecţi francezi din secolul al XIX-lea, André Lecomte du Nouy, invitat de Regele Carol I al României, a realizat cea de-a treia restaurare. Mai mult, arhitectul a rămas în România până la sfârşitul vieţii. Mormântul arhitectului Emile André Lecomte du Noüy este declarat monument istoric şi se află la doar câteva sute de metri de mănăstirea Curtea de Argeş.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, însoțiți de către Parintele Adrian Enache,membrii delegației au fost și printre vizitatorii Palatului Mitropolitan, redeschis acum după restaurare printr-un proiect finanțat din fonduri europene. De asemenea au vizitat și muzeul care adăpostește și păstrează zeci de obiecte religioase vechi de sute de ani, ce reprezintă în fapt o parte din istoria religioasă și nu numai a județului nostru. Aici se află, printre altele, fresce originale ale Catedralei Mănăstirii, Catapeteasma dăruită de Şerban Cantacuzino, jilțul arhieresc (1794) și epitaful (1793) întâiului Episcop al Argeșului Iosif de Sevasta, Evanghelii de la 1600 și icoane.

La final, secretarul general AIRF, Mohamed IBRAHIM, a semnat și a scris un scurt mesaj în Cartea de Onoare.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar