news        mail   location

 
 

Parohia Sfânta Vineri din municipiul Pitești și-a sărbătorit astăzi hramul închinat Sfintei Cuvioase Parascheva. Foarte mulți credincioși au avut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul. 



 

În final a fost săvârșită slujba parastasului pentru toți ctitorii și binefăcătorii bisericii.

Chiriarhul Eparhiei a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, amintind de cinstirea pe care poporul român o are față de Sfânta Cuvioasă Parascheva.

În traditia populară Sfânta Vineri este asociată cu Sf. Cuvioasă Parascheva, iar cuvantul ,,paraschevi,, în limba greacă  înseamnă  vineri. Astfel, în această zi binecuvântată, foarte mulți credincioși au participat la Sfânta Liturghie, venind să ceară ajutorul Sfintei Cuvioase Parascheva, care ocrotește  parohia piteșteană  încă din anul 1827.

În anul 1817, Ion Ungurelu a început construcția bisericii Sfânta Vineri, dar dupa un an acesta a decedat. Construcția bisericii a fost continuată de fiul său Alexandru Ungurelu care a terminat-o în toamna anului 1827. Dupa 1900 creșterea continuă a populației și dezvoltarea rapidă a orașului Pitești au făcut ca biserica Sf. Vineri să devina neîncăpătoare. De aceea în anul 1904, la inițiativa preotului Ioan Becescu, s-a început construcția unei noi biserici (cea actuală). Planurile noii biserici, cât și a mobilierului interior au fost executate de arhitectul Ion N. Socolescu.

Pictura care împodobește catedrala Sfânta Vineri din Pitești a fost terminată în anul 1908, de către pictorul Dumitru Marinescu, un artist faimos al acelei perioade, fost rector al Academiei Belle Arte din București.

Recent biserica a fost restaurată în cadrul unui proiect finanțat din fonduri europene.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar