news        mail   location

 
 

Cele mai multe dintre activitățile noastre, din nefericire, sunt sub imperiul de stres. Ca să scăpăm de stres este absolut necesar ca noi să ne organizăm cu o minte corespunzătoare, corectă, și astfel va fi foarte bine.

 

Să nu uităm pe Napoleon Bonaparte, recunoscut ca geniu: avea o minte constructivă, dezvoltată pe toate planurile pe frontul de luptă și să-i dirijeze perfect pe soldați.

Alexandru Vlad Ciurea, în cartea sa: „Sănătatea Creierului, pe înțelesul tuturor”, ne arată că: „Noi, ceilalți, poate nu avem această minte complexă (ca Napoleon), așa că ne apucă stresul. Nu putem face față la zece comenzi deodată. Observați cum se desfășoară o ședință, cu ușile închise și fără telefoane mobile și solicitări. Din senin apare o solicitare din afară, ceea ce a fost tradus ca o prioritate în sistemul nervos, iar această știre deturnează toată activitatea noastră ordonată pe capitole. Deturnându-o, duce la dezorganizare totală în sistemul nervos, la o stare de stres majoră, care modifică și răspunsul la celelalte întrebări, dar și la neterminarea în condiții bune a celor începute.

Acesta este stresul, stresul zilnic, care începe, cum am zis, de dimineață, din familie, din circulație și apoi din activitate. Vestea bună este că putem să îndepărtăm acest stres și putem să-l reglăm chiar la nivelul serviciului. Așa cum am menționat mai devreme, avem două perioade de activiate majoră, conform ritmului circadian: dimineața între orele 10.00-12.00 și seara între orele 16.00-18.00, perioade în care noi putem funcționa la maximum. Nu a intrat în obiceiul românesc la serviciu, faptul de a avea această siestă, pe care o au mediteraneenii și pauza de prânz.

Cac să nu avem probleme de oboseală a sistemului nervos, recomand tuturor să mănânce foarte puțin și să bea, într-adevăr, o cafea după prânz, care să stimuleze activitatea sistemului nervos.

Nu trebuie să ne stresăm, nu putem face zece lucruri deodată.

De aceea, gândirea trebuie făcută  și în sistemul nervos, și în viața de toate zilele, pas cu pas. Facem un lucru, îl ducem până la capăt. Reluăm alt lucru și-l ducem și pe acesta până la capăt. Dacă începem zece lucruri deodată și încercăm pe toate zece să le ducem la capăt, mai mult ca sigur că nu vom reuși.

Se spune că unii dintre noi, suntem apucați pe treburi multe.

Înainte de a începe orice lucrări, trebuie să ne gândim bine, la ce ne folosesc? Și numai după analize înțelepte și consfătuire cu cei care se pricep cu adevărat, să pornim la lucru.

Este un haos în mintea celor care încep și nu mai termină. Să ne ferim de haosul mintal!

Calinic Argeșeanul

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar