news        mail   location

 
 

Ne putem întreba, desigur, dacă traducerile făcute de Boethius au fost de un real folos. Pe de altă parte, ne-am putea întreba care texte, aristotelice și platonice, au ajuns cu adevărat în Evul Mediu!

 

Direct, se va cunoaște în Evul Mediu prima parte din Timaios și abia din secolul al XII-lea pe Phaidros. Influența lui Platon a fost amplificată de prezența motivelor neoplatonice ale gânditorilor creștini timpurii și de două lucrări de comentarii scrise în Antichitatea târzie, și anume comentariul lui Chalcidius la Timaios și cel al lui Macrobius la Sominum Scipionis, un pasaj celebru cuprins în De Republica lui Cicero.

Când se vorbește de receptarea lui Aristotel, se poate spune că a fost în mare măsură de activitatea de traducere și că Evul Mediu timpuriu nu deținea nici Metaphysica, nici Physica sau De Anima.

Tratatele științifice aristotelice au fost citite între secolele al XII-lea și al XIII-lea, datorită versiunilor și influențelor arabe, Organon, fiind cunoscut prin traducerile lui Marius Victorinus și Boethius. Se recunoaște că cele mai influente comentarii au fost Isagoga a lui Porfir și comentariul lui Alexandru din Afrodisia la Analytica posteriora.

Traducerile din opera lui Platon s-au pierdut în întregime, iar de la Aristotel avem numai versiunile comentate ale Categoriae și De Interpretatione  și a lucrărilor din Organon. Boethius nu a fost mulțumit de operațiunea de traducere, el pornind de la traducerea Organonului, la care Isagoga a lui Porfir a devenit o completare indispensabilă. Boethius a elaborat două comentarii ample la textul lui Porfirie (Porfir) și al De Interpretatione – un tratat cuprins în Organon-ul lui Aristotel despre relația dintre limbaj și logică.

Boethius s-a dedicat scrierii unor glose la Fizica lui Aristotel, apoi a reușit și un comentariu la Analiticele de la Topicele lui Aristotel, precum și comentarii la Topicele lui Cicero.

În dialogurile din „In Isagogen Porphyrii commenta”, Boethius afirmă că Filosofia este acea știință care pornește din înțelepciunea lui Dumnezeu și conduce înapoi la Dumnezeu Însuși luminând și purificând calea cu lumina Adevărului!

Strașnic filosof a mai zidit Domnul Dumnezeu, arătându-l lumii pe Boethius!

Calinic Argeșeanul

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar