news        mail   location

 
 

Ziua de 13 noiembrie a avut o însemnătate deosebită pentru credincioșii parohiei Urluiești din Protoieria Curtea de Argeș, care, mergând pe firul tradiției, au sărbătorit și anul acesta Hramul satului la „Lăsata secului”, un moment deosebit în care fiii satului se adună acasă, pentru a-și pleca genunchii în rugăciune, mulțumind lui Dumnezeu pentru darurile oferite peste an.



 

Cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Calinic, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului prin Sectoarele Învățământ și Activități cu Tineretul și Cultural și Comunicații Media, au desfășurat un program cultural-artistic.

La inițiativa părintelui slujitor Lupu Bogdan de la parohia Urluiești, în curtea bisericii, devenită neîncăpătoare pentru cei care au dorit să fie prezenți la manifestare, s-a desfășurat un concurs de bătut toaca. Frumusețea acestui concurs a constat în faptul că cei care s-au înscris au avut vârste cuprinse între 7 și 97 de ani.

Părintele Dan Obrocea, Consilier Învățământ și Activități cu Tineretul a transmis Arhiereasca Binecuvântare a Chiriarhului Eparhiei și a vorbit despre importanța de a bate toaca, arătând că toaca este o rugăciune adusă lui Dumnezeu. Toaca nu este o creație pur estetică sau culturală, ci ea este un text liturgic cuprins într-un act liturgic, este o rugăciune, este un mijloc de înălțare a omului la Dumnezeu, este ceea ce marchează trecerea de la timpul cotidian la timpul liturgic. Cântecul toacei face legătura între pământ și cer, între uman și divin, între ceea ce se cunoaște și ceea ce nu se cunoaște.

Naiul fermecat al Mariei Mădălina Lupu a răsunat în curtea bisericii, acordurile muzicale bucurând inimile participanților.

Marele premiu a fost oferit celui mai vârstnic concurent, în vârstă de 97 de ani, care de o viață a fost cântărețul parohiei, domnul Radu Nicolae. Premiul I a fost acordat tânărului Ionuț Lupu, care pe lângă talentul muzical dovedit la țambal, a impresionat prin modul aparte în care a bătut toaca.

Arpad Topan a obținut premiul al II-lea, premiul al III-lea a fost acordat lui Năstase Ionuț, iar mențiunea a fost înmânată domnului Șerban Vasile. Toți participanții au primit cărți și icoane.

Partea a doua a evenimentului s-a desfășurat în fața Căminului Cultural, moderator fiind domnul Constantin Pașol.

Părintele Ovidiu Vlăsceanu, Consilier Cultural și Comunicații Media, a rostit un cuvânt în care a vorbit despre obiceiul de lăsata secului, felicitând pe cei prezenți pentru dragostea pe care o au față de Biserică, Tradiție și locul natal, arătând că ne pregătim pentru postul bucuriei ca să întâmpinăm pe Pruncul Iisus, Care se va naște pe 25 decembrie!

Ansamblul „Topologul” condus de părintele Lupu Bogdan și dirijat de Maria Mădălina Lupu, a impresionat prin melodiile frumos interpretate de copii, precum și prin frumusețea costumelor populare purtate de aceștia. Îndrăgita artistă Ioana State și invitații săi, au încheiat această zi, care va rămâne în memoria celor prezenți.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar