news        mail   location

 
 

Parohia Sfânta Vineri din municipiul Pitești și-a sărbătorit astăzi hramul închinat Sfintei Cuvioase Parascheva. Foarte mulți credincioși au avut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul. În final a fost săvârșită slujba parastasului pentru toți ctitorii și binefăcătorii bisericii.

 



 

Chiriarhul Eparhiei a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, amintind de cinstirea pe care poporul român o are față de Sfânta Cuvioasă Parascheva.

În această zi binecuvântată,  credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie au primit fiecare în dar din partea parohiei o icoană cu chipul Sfintei Cuvioase Parascheva.

În anul 1817, Ion Ungurelu a început construcția bisericii Sfânta Vineri, dar după un an acesta a decedat. Construcția bisericii a fost continuată de fiul său Alexandru Ungurelu care a terminat-o în toamna anului 1827. Dupa 1900 creșterea continuă a populației și dezvoltarea rapidă a orașului Pitești au făcut ca biserica Sf. Vineri să devina neîncăpătoare. De aceea în anul 1904, la inițiativa preotului Ioan Becescu, s-a început construcția unei noi biserici (cea actuală). Planurile noii biserici ,cât și a mobilierului interior au fost executate de arhitectul Ion N. Socolescu.

Pictura care împodobește catedrala Sfânta Vineri din Pitești a fost terminată în anul 1908, de către pictorul Dumitru Marinescu, un artist faimos al acelei perioade, fost rector al Academiei Belle Arte din București.

Recent biserica a fost restaurată în cadrul unui proiect finanțat din fonduri europene.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar