news        mail   location

 
 

Acesta da titlu de „tabletă”, ar zice un mucalit sau cineva supărat, pe Calinic Argeșeanul! Ca să crezi, oricum, de-a valma, cum se mai obișnuiește, înseamnă că avem o problemă cu sinele relației, cum ar zice Verena Karst, adică acel sine al relației care se naște între două făpturi (oameni) ce s-au lăsat unul în mâinile celuilalt, iar acest sine al relației se formează prin trăirea relației Eu-Tu, prin întâlnire, deci, se naște în spațiul de rezonanță dintre Eu și Tu, dar și în urma sarcinilor zilnice, prin ceea ce cei doi modelează și construiesc împreună.

 

„Rezonanță înseamnă că cei doi se percep reciproc, se influențează reciproc și, astfel, fiecare primește reasigurări permanente cu privire la propria identitate sau, din contră, este pus uneori sub semnul întrebării: Cineva se bucură de mine sau, dimpotrivă crede că sunt groaznic”...și atunci „ne schimbăm, în mod corespunzător atitudinea sau comportamentul”. Trebuie să ne modelăm mereu ca să putem fi în rezonanță  în sinele relației, adică: „Mă împlinesc prin Tu; devenind Eu, îl rostesc pe Tu. Orice viață adevărată este întâlnire” (Martin Buber, Eu și Tu, traducere de Ștefan Augustin Doinaș, Humanitas, București, 1992, p. 14). Acest lucru se întâmplă prin Tu devenind Eau, atunci când permitem asta, din nou, iar asta înseamnă că suntem în rezonanță unul cu celălalt și că cealaltă  persoană devine un obiect, aceasta fiind  relația exclusivă de tipul Eu-Acela, cum o numește Buber. Când ne aflăm în rezonanță, suntem confirmați în propria identitate, în dezvoltarea noastră proprie și specifică.

După cum se vede: „Și în relația de iubire este o relație de tipul „Eu-Acela”...Când nu suntem în rezonanță, Tu devine un Acela, însă după intrarea în evenimentul relației, poate să devină un Tu”.

Așadar, putem sublinia, după Buber că există: „lumea lui Acela” și „momentele lui Tu”. Pentru aceasta, avem nevoie de atenție, de timp și, totodată, este de folos să ne putem percepe și exprima fantasmele asociate diverselor emoții. Iar pentru a putea face acest lucru, avem nevoie și de empatie, un fel de „ușă” de siguranță pentru a păși pe cărarea dreaptă.

Calinic Argeșeanul

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar