news        mail   location

 
 

Românul este mucalit și are umor cu carul, că altcum ar fi dispărut din Istorie! Iată ce spune despre Lege: „Pe roata de sus se învârte Legea!” și că: „Nu cei din afară, ci cei dinlăuntru, țara o prăpădesc, când Țara n-o păzesc!”

 

Gândirea obștii românești este pe linie dreaptă: „Legea, voința obștei și folosul ei. Asemenea lege să vânezi”, și „cine Legea nu-și cinstește/ Fără lege se numește!” Iată cum gândește și filosoful Aristotel, pe aceeași notă: „Legea este o formă a ordinii, și o lege bună trebuie în chip necesar să însemne o ordine bună!”

În Articolele politice, Eminescu avertizează: „Introducând legile cele mai perfecte și mai frumoase într-o Țară cu care nu se potrivesc, duci societatea de râpă, oricât de curat ți-ar fi sufletul și de bună inima.”

În scrierea sa, „Suplicii”, Euripide conchide: „Nu există ceva mai bun pentru un Stat, decât Legi bine alcătuite. Heraclit din Efes spune: „Poporul trebuie să lupte pentru Legea lui la fel ca pentru zidurile cetății (moșia sa strămoșească).”

Se amintește și de Legi greșite în Istoria lumii, după cum bine se știe de cei care citesc și cercetează: „O lege proastă îl silește totdeauna pe legiuitor să facă multe altele, de obicei foarte rele și ele, ca să preîntâmpine urmările, sau, măcar, să împlinească scopul celei dintâi!” (Montesquieu, Despre treburile obștești). Asta ar însemna că legiuitorul se învârte în jurul cozii!

Dar românașul Alecu Russo, cum cugetă la legi? „Acolo nu e lege, nu e nici slobozenie, și acolo unde legea e numai pentru unii și ceilalți sunt scutiți de sub ascultarea ei, slobozenia a pierit...și fericirea e stinsă...căci atunci asuprirea, nevoile, necazurile și sărăcia izvorăsc în lume;  atunci lumea se împarte în săraci și în bogați, în stăpâni și robi, flămânzi și îmbuibați, atunci lumea stă în cumpănă de pieire!”

Filosoful Voltaire, și el avertizează: „Una dintre cele mai mai mari aberații în legislația unei Țări, a fost aceea de a se călăuzi după legi străine de Țara respectivă!”

Neamul Românesc are legi curate, din moși-strămoși, asta trebuie să o înțeleagă și cei care mai cred, că pe la noi este doar junglă.

Tot Voltaire, zice: „Acela care nu respectă Legile, nu-și iubește nici patria.”

Suntem îngrijorați când, spre exemplu, se mai taie pădurile în disperare!

Calinic Argeșeanul

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar