news        mail   location

 
 

Mare minune este ipostaza de a recunoaște și în alt om valori profesionale excepționale și mult mai performante decât le-ai avut, în viața științelor medicale!

 

Alexandru Ciurea este un om de știință de o sobrietate angelică și atunci când scrie în cartea sa: „Nu se întâmplă nimic grav, întotdeauna există altul mai bun și mai priceput la toată tehnologia, și la medicină bunăoară, în întreaga lume. Dacă te afli în fața pacientului, trebuie să fii foarte sincer și foarte corect. Atitudinea pe care am adoptat-o, poate că și datorită vârstei, ocazie cu care vine și înțelepciunea, este că încerc să-i spun pacientului un diagnostic cât mai aproape de realitate, iar familiei să spun total diagnosticul cât mai real, indiferent de ce am gândit și cât este de grav. Apoi, să prezint pacientului și întregii sale familii ceea ce am de gând și ce pot eu să fac ca neurochirurg. Mai mult, să explic. Trebuie să ne facem timp să explicăm, atât familiei, cât și pacientului, strategia operatorie, cum vrem să procedăm. Îmi pun întrebări, pentru că, normal, e o necunoscută. Hai să ne gândim în felul acesta: când mergem într-o excursie, undeva în Grecia, pe o insulă, ce luăm cu noi? Luăm harta, informații despre mijloacele de transport, despre liniile de turism, despre împrejurimi, despre parcări, dacă avem mașină. Ne interesăm, de ce să nu recunoaștem asupra mijloacelor de transport, despre alimentație, restaurante, locuri de distracție. Așa este și cu problema aceasta: trebuie să explicăm pacientului unde este leziunea, în ce proporție și modalitate afectează creierul, dacă este o urgență sau nu, ce dorește echipa neurochirurgicală să obțină și ce poate obține. Să explicăm de îndată ce avem rezultatul, imediat sau mai tardiv anatomopatologic, dacă cunoaștem natura acestei leziuni, dacă este foarte gravă, să zicem malignă, dacă este benignă, cât se extinde operația, unde ne oprim cu operația și mai ales care este capacitatea de recuperare.”

Am avut, după cum mai spus, o mare bucurie, ca chirurgul cardiac, dr. Victor Costache, să fie tocmai așa cum a relatat savantul neurochirurg, Alexandru Ciurea! Mai mult, nu mi-a spus cât de gravă era starea în care se afla inima, dar îl vedeam cât de mult aștepta ziua operației. M-am bucurat că și-a luat în spinare și în suflet toată grija unei bune reușite. Ce om rarisim! Ce inimă, mână și gândire genială!

Cât de minunat este Domnul Dumnezeu că are în Grădina Sa, asemenea flori ale științei și priceperii! Suntem salvați!

Calinic Argeșeanul

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar