news        mail   location

 
 

Urmând cronologia savantului Alexandru Ciurea din cartea sa „Sănătatea Creierului – pe înțelesul tuturor”, citim: „Ciclul Circadian este al șaptelea mister al Creierului – ciclul sau ritmul circadian este tocmai ciclul dintre somn și veghe, un ceas biologic care ordonează funcționarea organismului în totalitate: inimă, digestie, temperatură, tensiune arterială, respirație, producerea de hormoni.

 

Acest ciclu circadian sau ceas biologic, programează corpul în totalitate ca un ritm pe timp de 24 de ore. Centrul care s-a dovedit că ar stimula acest „ciclu circadian”, pentru care s-a luat și Premiul Nobel în 2017, este un nucleu în profunzimea creierului, care se numește nucleul suprachiasmatic. De acolo pleacă totul, începând de la trezire, mișcare, pornire, primele mișcări de înviorare, respirații din ce în ce mai corecte și active, mișcări fizice, continuarea întregii activități de peste zi. De acolo pleacă, din mijlocul creierului, din nucleul suprachiasmatic, ca scânteie, ca lumină. Despre lumină, la fel ca în Biblie știm clar că a fost lumină și atunci a pornit totul. Invers, în cazul în care se stinge lumina, calmarea ei în intensitate, are loc fenomenul de somn și de funcționare a unui hormon, numit melatonină, de care am mai auzit cu siguranță, produs fiind de glanda pineală. Dacă încercăm să sintetizăm, în partea anterioară, nucleii suprachiasmatici, glanda hipofiză, pornesc organismul la razele de lumină, iar în partea posterioară a creierului, acolo unde este localizat și la reptile cel de-al treilea ochi pe care-l avem (glanda pineală), au loc liniștirea creierului, somnul și odihna...Dacă vrem să avem o viață normală, curată, respectabilă, performantă și mai ales sănătoasă, trebuie să respectăm acest ciclu circadian pe care ni l-a dat Dumnezeu și să nu ieșim din „produsul” lui, pentru a avea un fus orar corespunzător.

Astfel, dacă forțăm și schimbăm, se produce un fenomen care în limba română se numește un sentiment de vlăguire, parcă te-a stors cineva, parcă n-ai putere. „Doresc să fac ceva, dar parcă n-am putere”. Aceasta se întâmplă tocmai din cauză că ne-am opus ceasului biologic pe care îl avem.”

Noi avem un mare avantaj că ne aflăm situați la paralela 45 de grade, în care ciclul somn-veghe este, după știința medicală, perfect echilibrat.

Trebuie să-I mulțumim Domnului Dumnezeu și pentru acest dar de a fi așezați în loc perfect echilibrat!

Calinic Argeșeanul

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar