news        mail   location

 
 

Când s-a abătut o asemenea nenorocire asupra noastră „trebuie să acționăm cât de repede posibil”, cum recomandă medicul savant Alexandru Ciurea.

 

Unu: să punem diagnosticul, care se poate stabili repede și clinic.

Doi: să avem o unitate de transport corespunzătoare, cu oxigen și cu personal medical specializat pe această unitate.

Trei: să avem spitale (sunt în Capitală și în toate centrele universitare mari), care să primească aceste cazuri și să știe exact ce este de făcut. Nu trebuie să pierdem vremea cu vorbă, cu sfaturi, cu discuții, totul se desfășoară contratimp, într-o fereastră de 3-4 ore!

Deci, acționat imediat, de la punerea diagnosticului, care trebuie făcut rapid, de către medicul de pe ambulanța specializată, până la introducerea în „fereastra terapeutică”, adică într-un timp limitat, într-un serviciu de terapie intensivă, specializat pe neuroradiologie, cu dedicare pentru tromboză.

Tromboliza este metoda prin care, pe bază de substanțe trombolitice, se deschid vasele închise. Or, prin deschiderea acestora își reiau activitatea. Din nefericire, fereastra terapeutică este foarte limitată, 3 ore, maximum 4, trebuie acționat numaidecât...În cazul în care nu s-a făcut în primele ore, accidentul vascular se stabilizează și persoana respectivă, care poate să fie în plină activitate, ajunge un infirm pe partea dreaptă, fără mișcare și cu tulburări de vorbire.

Savantul neurochirurg Alexandru Ciurea, ne arată că: „Este o nenorocire, atât pentru pacient, cât și pentru familie, pentru colegi, pentru profesie, pentru toată lumea. Putem, în ziua de azi, prin diagnosticile pe care le avem, prin rapiditatea intervenției, prin metode și prin facilitățile de imagistică, să punem diagnosticul corect, să-l rezolvăm corect și să-l reintegrăm în societate...Ce importă aici este doar elementul de educație medicală – de la asistentul medical până la profesorul universitar, indiferent de specialitate, să cunoaștem și să dăm primele indicații corecte într-o asemenea afecțiune gravă, care este accidentul vascular ischemic, foarte frecvent la persoanele active între 40-60 de ani!

Să ne păzim sănătatea și să rugăm pe Domnul Dumnezeu să ne apere să nu pățim astfel de pozne nebinecuvântate!

Calinic Argeșeanul

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar