news        mail   location

 
 

De când sunt pe lumea aceasta am tot auzit, mai ales pe poeți, scriitori, profesori, funcționari, că este cel mai bine să se lucreze noaptea. Ca să fim imparțiali, trebuie să înțelegem, totuși, că scriitorii, oamenii de artă, de știință, au inspirație în special noaptea (liniștea, gândurile, visurile și amintirile).

 

Sfaturile din stânga și din dreapta ne ajută, oarecum. Dar ne ajută mai mult și mai sigur sfaturile doctorului neurochirurg, Alexandru Vlad Ciurea, prin cartea sa: Sănătatea creierului, pe înțelesul tuturor, unde scrie: „Pledez pentru programul circadian (cele 8 ore gospodărite în trei cicluri), adică odihna care să înceapă o dată cu scăderea luminii, adică cu acel moment când „se culcă găinile”. Că dacă așa-i făcut la țară, așa trebuie să ne adaptăm și noi activitatea.

Mucalitul medic Ciurea se întreabă: „În cursul zilei dormim sau nu dormim după-amiază? Este un obicei menținut de părinți, de bunici, care nu mai este actual în epoca noastră. Totuși, sunt țări care adoptă siesta și nu putem să le contrazicem. Țările din Sud, din bazinul mediteranean, de ce adoptă siesta? Pentru că au constatat că productivitatea de lucru după orele de prânz este foarte scăzută, mai ales în țările cu climă caldă. Deci, s-au adaptat. Noi nu suntem la clima caldă, suntem la clima temperată. Pledez pentru alimentația de prânz corectă, ușoară, nu foarte bogată. Am văzut la corporații și două, chiar trei feluri de mâncare. Nu pledez pentru așa ceva, ci pentru un prânz frugal, liniștit. Sigur, după prânz, apă multă ca să se digere totul corect, chiar o cafeluță, după care se reia activitatea. Nu cred că o siestă lungă corespunde structurii și necesității poporului român, de climă temperată. În același timp, doresc ca regimul de viață și de activitate al tuturor celor care lucrează în diferite domenii în România, și mai ales în corporații, să se încheie la ora 19.00. Nu mai târziu, pentru a se avea timp de administrație, de curățenie, de puțină plimbare și odihnă. Să ne preocupăm de odihnă de la ora 21.00, iar la ora 22.00, neapărat – același lucru pe care-l fac și eu – să fiți în poziție de liniște totală, fără televizor deschis, cu o cameră aerisită, cu o carte frumoasă în mână, citită din plăcere, iar acest somn să vină treptat-treptat, să vă odihniți.”

Vă doresc Înger păzitor, ca să vă odihniți fără grijă!

Doar cu gândul la Dumnezeul Iubirii!

Calinic Argeșeanul

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar