news        mail   location

 
 

Cu câteva zile înainte de praznicul Nașterii Domnului Iisus Hristos, credincioșii parohiei argeșene Miroși au primit în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, care a oficiat cu această ocazie Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.



 

În cuvântul rostit, Ierarhul Argeșean a dorit să evidențieze cât de important este să fim pregătiți pentru a înțelege frumusețea spirituală a sărbătorii Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos.

Din partea întregii comunități, Chiriarhul Eparhiei a primit în dar o icoană a Maicii Domnului oferită de părintele parhoh Ionică Daniel Ilie. Cu această ocazie a fost exprimată bucuria enoriașilor din această parohie aflată în sudul județului Argeș, care au avut ocazia după o pauză de aproape 70 de ani să participe la o Liturghie Arhierească.

Biserica monument istoric de la Miroși, a fost ctitorită de către Elena Macca (cu rădăcini în marile familii boierești Bălăceanu și Drugănescu) în amintirea soțului – Colonelul Petre Macca, erou al Războiului pentru Independență.

Biserica având hramul „Sf. Petru” în cinstea ctitorului, a fost terminată în 1909, arhitect fiind I. D. Berindey (nepotul de verișoară al ctitorului), iar pictor – Costin Petrescu (autor al celebrei fresce istorice a neamului de la Ateneul Român precum și al picturii de la Catedrala reîntregirii de la Alba Iulia).

Biserica păstrează încă mobilierul original, din lemn de stejar, proiectat în atelierele aceluiași Berindey.

Familia Macca se înscrie în șirul marilor filantropi, mare parte din averea sa fiind donată statului, după moartea Elenei. Casa lor din București, cunoscută drept Casa Macca, de asemenea o bijuterie de arhitectură este astăzi sediul Institutului Național de Arheologie „Vasile Pârvan”, al Academiei Române

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar