news        mail   location

 
 

În Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, credincioșii parohiei piteștene Prundu I au avut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.



 

La acest moment de rugăciune au fost de față și reprezentanții administrației centrale a județului Argeș. Din soborul de preoți au făcut parte slujitorii bisericii care deservește cartierul Prundu, aflat în partea de sud a municipiului Pitești.

În cuvântul de învăţătură, Ierarhul Argeșean a făcut tâlcuirea evangheliei Duminicii Lăsatului Sec de carne, amintind că putem câștiga fiecare locul în împărăția lui Dumnezeu prin săvârșirea faptelor milei trupești izvorâte din dragostea față de aproapele nostru.

Situată în partea de sud a municipiului Pitești, parohia a mai avut o biserică pe malul râului Argeș, în satul numit Prundu Mic ce a ars în anul 1855.

Între anii 1876-1878, actuala biserică a fost construită de zid de binecredinciosul boier Andrei Ştefănescu, împreună cu soţia sa Anica şi cu copiii Dumitrache, Cleopatra, Paraschiva şi Lorica, aceasta fiind sfinţită de către Preasfinţitul Episcop Ghenadie al II-lea al Argeşului, în anul 1878.

În cei 144 de ani de existență, biserica a mai fost renovată în mai ulte rânduri. Astfel  locașul de cult aflat la intrarea în municipiul Pitești a fost resfințit de trei ori în anii 1932, 1949 și 1993, fiind executate de fiecare dată lucrări de restaurare a picturii.

În anul 2004 a fost refăcută tencuiala exterioară, s-au montat geamuri şi tâmplărie nouă și a fost amenajat un parc în curtea bisericii.

După definitivarea proiectului de renovare a acoperișului, Consiliul Parohial de la această parohie și-a propus să înceapă lucrarea de renovare a picturii.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar