news        mail   location

 
 

În premieră, cel puțin pentru unii dintre noi, azi putem să citim ceva despre: Acordurile muzicale! Prin anii 500-507, Boethius se ostenește să scrie o lucrare: De institutione musica, fiind singurul tratat muzical compus în latinitatea târzie, dar care, din fericire, a ajuns și până la noi!

 

Lucrarea aceasta, unică, este împărțită în cinci cărți (dintre care ultima este incompletă) și expune teoriile clasice ale lui Pitagora, ale școlii platonice și postplatonice, precum și ale lui Ptolomeu, despre muzică.

„Muzica, spun marii maeștri ai Antichității, nu se unește numai cu speculația, ci și cu morala”, el lărgind conceptul pitagoreic al muzicii ca raport pur între numere, iar în muzică deschide o corespondență între muzica interioară și cea exterioară, între cosmos și microcosmos, bazată pe un raport de reciprocitate și analogic.

Și acum: ce rol ocupă muzica în proiectul cultural al lui Boethius, și cum se face că, doar la vârsta de douăzeci de ani, a decis să abordeze acest domeniu de cercetare? De altfel, ce relație există între muzică și filosofie? Ca să înțelegem mai bine, trebuie să folosim un nou „palier”, adică, lucrarea: Institutio Aritmetica. Pentru a ajunge la adevărata filosofie, prin adevărata înțelepciune, permisă doar de filosofie este necesar să stăpânești domeniile preliminare ale cunoașterii și anume, artele din quadrivium, care cuprinde aritmetica, geometria, astronomia și – tocmai – muzica: termenul introdus în latină de Boethius însuși, provine, probabil, de la Nicomachus de Gerasa, care susține că „sunt patru moduri de a examina numerele și esența lor într-un mod cuprinzător. Cine neglijează aritmetica, geometria, astronomia și muzica, nu va putea niciodată să aibă acces la învățăturile superioare ale filosofiei, adică se susține că scopul educației este totdeauna Filosofia!

Aflăm că Matematica și Filosofia pregătesc mintea să înțeleagă că, pentru orice om, matematica, geometria, astronomia și muzica, sunt primul pas pentru a elibera spiritul de materie”!

Vom continua cu muzica de pe vremuri! Este o bucurie!

Calinic Argeșeanul

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar