news        mail   location

 
 

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului l-a avut astăzi drept oaspete pe Înaltpreasfințitul Părinte Theodor, Mitropolit de Akhaltsikhe și Tao-Klargeti (Patriarhia Georgiei), Întâistătătorul Eparhiei în cuprinsul căreia se află și localitatea natală a Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul.



 

Venit în România pentru a participa la evenimentele organizate în Arhiepiscopia Râmnicului, Ierarhul georgian a dorit să descopere frumusețea monumentelor bisericești reprezentative din cuprinsul județului Argeș. Chiriarhul mitropoliei georgiene a fost însoțit în acest scurt pelerinaj de Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, precum și de ceilați membri ai delegației.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul i-a întâmpinat pe cei doi ierarhi  în fața Catedralei Arhiepiscopale din municipiul Curtea de Argeș, ctitoria domnitorului Sfânt Neagoe Vodă Basarab. Oaspeții au avut bucuria să descopere frumusețea arhitecturală a acestui edificiu religios foarte cunoscut în lumea ortodoxă, precum și să asiste la un program de cântece religioase realizat de corul Seminarului Teologic ,,Neagoe Vodă Basarab” din Cetatea Basarabilor.

În această atmosferă deosebită, cei trei ierarhi prezenți la acest eveniment au adresat fiecare un cuvânt în care au dorit să arate importanța acestei vizite făcută de delegația georgiană în Eparhia Argeșului și Muscelului.

După acest moment solemn, Înalții oaspeți au fost primiți în Palatul Arhiepiscopal, ctitoria Regelui Carol I, care a trecut recent printr-un amplu proces de restaurare finalizat prin accesarea fondurilor europene. Membrii delegației au avut astfel ocazia să viziteze Sala Manole, Muzeul Arhiepiscopal și Paraclisul Arhiepiscopal. De asemenea, Înalții oaspeți s-au închinat și la racla cu moaștele Sfintei Mucenițe Filoteea din noua Catedrală Arhiepiscopală, construită în apropiere. Din orașul Curtea de Argeș, Înaltpreasfințitul Varsanufie împreună cu Înalpreasfințitul Teodor au vizitat mănăstirile Slănic și Aninoasa, două așezăminte monahale cunoscute de Ierarhul Râmnicului.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar