Biserica de lemn „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, monument istoric aflat azi în curtea Facultății de Teologie, Litere, Istorie și Arte din municipiul Pitești, a fost salvată de la distrugere prin strămutarea ei din sudul judeţului Argeș. După așezarea pe noul amplasament, ea a devenit paraclis universitar, precum și biserică parohială pentru credincioșii care locuiesc în apropierea acestei instituții de învățământ teologic.
Astfel, în ziua de cinstire a Sfinților Trei Ierarhi, studenții și profesorii, împreună cu alți credincioși, au primit binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, care a oficiat Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
Cu această ocazie, Chiriarhul Eparhiei a vorbit despre rolul deosebit pe care l-au avut cei trei mai luminători în istoria creștinismului.
La finalul Sfintei Liturghii, părintele Ionescu Claudiu, preot slujitor în biserica paraclis ,, Sf. Cuv. Parascheva”, a primit astăzi distincția eparhială ,,Crucea Basarabă”, pentru activitatea pastorală și administrativă desfășurată până în prezent.
De asemenea, pentru buna colaborare și implicare în dezvoltarea învățământului teologic universitar din județul Argeș, domnul profesor Augustus Constantin Bărbulescu, decanul Facultății de Teologie, Litere, Istorie și Arte, a primit din partea Ierarhului Argeșean, medalia creștin-ortodoxă ,, Sf. Neagoe Vodă Basarab”.
Biserica de lemn din curtea Facultății de Teologie, Litere, Istorie și Arte este monument istoric din secolul al XVIII-lea. La inițiativa părintelui Arhiepiscop Calinic Argeșeanul a fost salvată de la distrugere, fiind strămutată în municipiul Pitești din satul Cotmeana, comuna Stolnici.
Înființată în anul 1991 cu numele: Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfânta Muceniţă Filoteia”, din anul universitar 2016-2017, în urma reorganizării Universităţii din Piteşti, devine Facultatea de Teologie, Litere, Istorie şi Arte. În cadrul acesteia, Departamentul de Teologie coordonează activitatea didactică şi de cercetare pentru specializările: asistență socială și artă sacră, precum și pentru cele cinci programe de masterat.