Skip to main content


Ce mai crede Fr. Nietzsche? Că anumite concepte sunt legate între ele: omenirea, moralitatea și Dumnezeu, iar atunci când personajul său Zarathustra spune că Dumnezeu este mort, el nu lansează un simplu atac la adresa Religiei, ci face ceva mult mai îndrăzneț…că nu se referă doar la Dumnezeu despre care vorbesc filosofii sau la care se roagă credincioșii: se referă la suma totală a valorilor noastre superioare.

 

„Moartea lui Dumnezeu” nu este doar „moartea” unei zeități; ea este de asemenea „moartă” tuturor așa-numitelor valori superioare pe care le-am moștenit. Scopul central din filosofia lui Nietzsche este ceea ce el numește „reevaluarea tuturor valorilor”, o încercare de a pune la îndoială toate modurile la care ne-am obișnuit să ne gândim referitor la etică, la sensul și la scopul vieții.

Nietzsche afirmă că procedând în mod repetat, promovează o filosofie a veseliei care, deși dă peste cap tot ce gândeam până acum despre „bine” și „rău”, totuși caută să afirme viața. El susține că multe lucruri despre care credeam că sunt „bune”, sunt de fapt moduri de a ne limita sau de a întoarce spatele vieții.

Am putea gândi, spre exemplu, că nu este „bine” să ne facem de râs în public: așa că ne-am opune dorinței de a dansa plini de bucurie în stradă. Am putea să credem că dorințele cărnii sunt păcătoase și prin urmare să ne pedepsim atunci când apar. Am putea să rămânem în slujbe foarte plicticoase nu pentru că ar fi necesar, ci pentru că simțim că este de datoria noastră să o facem.

Nietzsche vrea să pună capăt unor asemenea filosofii  care neagă viața, pentru ca omenirea să se poată vedea pe sine într-un alt mod (pag. 218, Filosofie – Idei fundamentale).

Am văzut până acum că personajul căruia Nietzsche se substituie este „profetul” Zarathustra, și se subînțelege că tocmai el vorbește prin rostul lui Zarathustra, enunțând niște teorii halucinante.

De a ști în ce ape s-a scăldat această „minte multă, dar nu toată bună”, s-au prezentat anumite capitole pentru limpezirea, uneori, a anumitor minți rătăcite pe răzoarele vieții!

Calinic Argeșeanul