Muzica, precum alte arte, este ea însăşi un răspuns la tiparele şi ordinii creaţiei lui Dumnezeu. Muzica sacră are un loc bine conturat, ca principiu sonor, artistic şi cultic, în circuitul valorilor perene ale culturii muzicale universale.
În seara zilei de 7 noiembrie 2021, în biserica parohiei Vedea – Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, din Protoieria Pitești, a avut loc un nou concert, intitulat „Vecernie muzicală”, din cadrul proiectului „Pelerinul filarmonic”. Acest proiect se desfășoară, cu purtarea de grijă a Părintelui Arhiepiscop Calinic, de Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului – Sectorul Cultural și Comunicații Media și de Asociația culturală „D.G. Kiriac”, prin Corala Bărbătească „D.G. Kiriac” din Pitești, dirijată de domnul Silviu Deaconescu.
Pelerinii filarmonici, care și-au luat acest rol de a aduce muzica mai aproape, în fiecare colț al satelor, împreună cu Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, care sprijină acest apostolat muzical, la vreme de vecernie, au prezentat piese religioase, dar și laice, din repertoriul național, dar și internațional. Domnul Constantin Pașol, prezentatorul evenimentului a oferit detalii iubitorilor de muzică și de frumos, prezentând piesele, dar și invitații.
„Deschideți mari a cerului porți”, a răsunat din glasurile coriștilor, chemând creștinii la rugăciune, pentru a întâmpina în sfânta biserică, sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, ocrotitorii spirituali ai sfântului lăcaș. „Rugăciune” de I. Popescu Pasărea, s-a auzit între zidurile sfinte, iar liniștea s-a așezat în sufletele parohienilor.
Părintele Ovidiu Vlăsceanu, consilier cultural și comunicare media, a transmis Arhiereasca Binecuvântare a Părintelui Arhiepiscop Calinic, și a mulțumit părintelui paroh Soveja Codruț pentru frumoasa organizare și primire. Totodată, a vorbit despre perioada grea în care ne găsim, care a dus la pierderea a multe vieți omenești, iar în memoria celor care au pierit în această pandemie, s-a ținut un moment de reculegere. Coriștii, invitații, preoții slujitori și credincioșii au fost rugați să rostească, împreună, Rugăciunea Domnească „Tatăl nostru”, pentru cei care se află în suferință acasă, ori în spitale, dar și pentru cei care îi îngrijesc. De asemenea, a vorbit și despre modul în care a luat naștere acest proiect, la inițiativa domnului dirijor Deaconescu Silviu, care, împreună cu membrii coralei, au dorit să aducă muzica și în mediul rural din Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, subliniind faptul că vor avea loc concerte și în perioada următoare, în diferite lăcașuri de cult.
„Troparul Sfinților Voievozi” a fost cântat de coriștii piteșteni, în cinstea hramului, iar părintele paroh Soveja Codruț a rostit un cuvânt în care a mulțumit pentru Arhiereasca Binecuvântare, precum și membrilor corului pentru dragostea de a veni la Vedea și a aduce un strop de bucurie în această lume a suferinței.
Solista mezzosoprană Andra Bivol Costea, împreună cu mezzosoprana Alexandra Dumitrache – care îi datorează devenirea cântului, au interpretat „Laudamus Te” de W.A. Mozart și „Ave Maria” de Franz Schubert, acompaniate de domnul Radu Titi, profesor de pian la Liceul de Artă „Dinu Lipatti” din Pitești. Fiind un artist polivalent, colaborează cu Filarmonica din Pitești din 2007, fiind atât corist, cât și pianist, cu Camerata Argessis și cu aproape toate corurile din județul Argeș. Din 2016 este dirijor și manager artistic al Corului mixt Ars Nova.
„Down by the river side”, „Zamfira” și „În poieniță”, au purtat auditoriul pe meridianele și paralalele lumii.
Tânăra Alexandra Dumitrache, elevă în clasa a XII-a la Liceul de Arte „Dinu Lipatti” din Pitești, a interpretat piesele: „Che faro senza Euridice?” din Orfeu și Euridice, de Christoph Willibald Gluck și „Mon coeur s`ouvre a ta voix” din Samson și Dalila, de Camille Saint-Saens.
Mezzosoprana Andra Bivol Costea, absolventă a Universității Naționale de Muzică București și Conservatorul Superior din Paris (masteratul), laureată a multor concursuri naționale și internaționale, a interpretat „Habanera, L`amour est un oiseau rebelle” din Carmen de Georges Bizet.
La vergine degli angeli din opera Forza destinului de Giuseppe Verdi, a vibrat în sufletele creștinilor iubitori de muzică, prin vocea sopranei Daniela Hodojeu, care este inginer de mecanică fină și profesor de cultură tehnică la Grupul Școlar Mihai Viteazul din Pitești.
Corala D.G. Kiriac a interpretat, sub bagheta dirijorului Silviu Deaconescu, Corul sclavilor evrei din opera Nabucco și Corul fierarilor din opera Trubadurul de Giuseppe Verdi.
Absolvent al Universității Naționale de Muzică din București, Silviu Deaconescu, din 2007, a contribuit la construcția Filarmonicii din Pitești, fiind dirijor simfonic și consultant artistic, programând și organizând evenimente artistice, redactând programe de sală, stabilind repertorii.
În anul 2008 a început colaborarea coralei D.G. Kiriac cu dirijorul Silviu Deaconescu, aducând un nou suflu artistic coralei.
În finalul evenimentului, soprana Daniela Hodojeu și mezzosoprana Andra Bivol Costea, acompaniate de Corala D.G. Kiriac, au cântat „Barcarolla” – Belle nuit, o nuit d`amour din Povestirile lui Hoffman de Jacques Offenbach.
„Pelerinul filarmonic” își va continua activitatea, aducând bucurie și speranță în inimile și sufletele celor iubesc muzica și rugăciunea!