Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul –Biroul de Cateheză a organizat o activitate educațional-catehetică la Școala Gimnazială ”Gabriel Marinescu” Tigveni.
Elevii clasei a VIII-a de la Școala Gimnazială ”Gabriel Marinescu”- Structura Bîrsești, coordonați de profesor Emilia-Mihaela Dumitrescu și preșcolarii de la Grupa Buburuzelor, coordonați de profesor pentru învățământ preșcolar Maria-Ramona Ciolpan au sărbătorit Ziua Națională a Portului Tradițional Românesc. Costumați în portul tradițional al zonei, elevii au participat la o activitate în care au descifrat împreună semnificația desenelor de pe iile românești, au discutat despre elementele definitorii ale neamului românesc: limba, credința, portul, cultura, tradițiile. Portul românesc, a subliniat doamna profesoară Emilia-Mihaela Dumitrescu, este caracterizat prin unitate și continuitate și se diferențiază cromatic și prin simbolurile cusute, în funcție de zona din care provine. Broderiile portului popular erau inspirate din elementele naturii sau din viața cotidiană și păstrează o semnificație aparte. Sunt dispuse armonios pe pânza albă demonstrând bun gust estetic, multe costume populare fiind adevărate tezaure. La confecționarea costumelor populare se folosea pânză țesută în casă, iar culorile ce se regăsesc pe costume erau obținute din vopseluri naturale, din plante. În trecut costumul popular era un element definitoriu al vestimentației, astăzi se poartă la diverse activități culturale, la biserică sau în zilele de sărbătoare. Portul popular transmite emoții și sentimente, a subliniat doamna profesoară Ramona Ciolpan care a realizat cu preșcolarii desene ce au evidențiat frumusețea costumului popular. Așadar elevii au redescoperit, ghidați de doamnele profesoare minunatele costume populare românești ce fac parte din lada de zestre a poporului român, dar și din patrimoniul universal. La activitate a participat și părintele Budescu Ovidiu care a vorbit elevilor despre necesitatea promovării valorilor naționale. De asemenea online a fost prezent și părintele Vasile-Cornel Ilina. Acesta a prezentat elevilor mărturii ale purtării portului tradițional din cele mai vechi timpuri. A vorbit despre simbolurile țesute pe iile românești și despre întrunirea a zeci de mii de persoane costumate tradițional, întrunire ce a intrat în Cartea Recordurilor.
Activitatea a fost coordonată de Părintele Dan-Florin Obrocea, Consilier Învățământ și Activități cu Tineretul și de Părintele Vasile-Cornel Ilina, Coordonatorul Biroului de Cateheză și Activități cu Tineretul din cadrul Protoieriei Curtea de Argeș.