Skip to main content


Ziua naţională a lecturii este marcată în România, începând din anul 2022, pe 15 februarie, deoarece la această dată s-au născut două mari personalităţi ale României: Titu Maiorescu şi Spiru Haret. Astfel, cu această ocazie în școlile din cuprinsul Eparhiei Argeșului și Muscelului au fost organizate diferite activităţi culturale, sociale şi educaţionale prin care a fost evidențiată importanţa lecturii, în special în formarea copiilor şi tinerilor. 

 

Urmând motto-ul ,, Citim împreună”, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul s-a aflat în mijlocul elevilor și profesorilor de la Seminarul Teologic,, Iustin Patriarhul” din municipiul Câmpulung Muscel. Într-o atmosferă deosebită, tinerii prezenți la eveniment au citit cu voce tare din cartea ,, Mai citește o dată”, care-l are drept autor pe Chiriarhul Eparhiei.

În cuvântul rostit cu această ocazie, Ierarhul a dorit să amintească faptul că Seminarul muscelean face parte din Colegiul Național ,, Carol I”, o școală celebră construită de primul rege al României. Mai mult, le-a adresat elevilor îndemnul să cinstească acest sanctuar al culturii și educației prin rezultatele bune obținute la învățătură.

Această inițiativă pusă în practică din anul 2022 este totodată un avertisment cu privire la situația învățământului din România. Potrivit statisticilor realizate la nivel naţional şi european, românii, în special copiii şi tinerii, “citesc foarte puţin”: “68,5% dintre români nu au citit măcar o carte în ultimul an; 20% dintre români citesc o dată pe lună şi 8% citesc zilnic; 38,7% dintre persoanele de 15 ani nu înţeleg ceea ce citesc, 40% este rata analfabetismului funcţional în România şi aproape 50% dintre absolvenţii de studii liceale nu promovează examenul de Bacalaureat şi au dificultăţi la Evaluările Naţionale.

Seminarul Teologic „Iustin Patriarhul” din Câmpulung este continuatorul Seminarului Orfanilor de Război „Patriarhul Miron” înființat la 1 septembrie 1922.

Din anul 1920 acesta a  funcționat  în incinta Mănăstirii Negru – Vodă din Câmpulung Muscel. Elevii au fost numai orfanii de război din toată țara, mai târziu find admiși aici  fii de invalizi și de preoți .

Prima serie de absolvenți a fost în anul 1930, din ea făcând parte și Iustin Moisescu de la Cândeştii de Muscel, devenit mai târziu patriarh.

Un eveniment dureros din istoria seminarului a fost incendiul din ziua de 8 mai 1934, care a dus și la desființarea acestuia.

În anul 1994, actualul Ierarh Argeșean hotărăște reînființarea Seminarului Teologic la Câmpulung, care să poarte numele de „Iustin Patriarhul”. Acesta funcționează încă de la înființarea sa – 1 septembrie 1994 –în clădirea Colegiului Național Pedagogic „Carol I” din Câmpulung, care împlinește 157 de ani de existență.