Skip to main content


Pe vremea Profetului David (deci, acum 3.000 de ani) când se începea o sărbătoare cu hotărâri de abțineri și începerea de noi rânduieli cu caracter cultic, sunau din trâmbițe: „Sunați din trâmbiță în ziua cea binevestită a Domnului!” (Psalmul 80, 4).

 

În Sfânta Scriptură (Biblia) se cunosc multe locuri care ne arată cum se postea în vremurile cele de demult. Spre exemplu, prorocul Isaia,  a arătat cum trebuie respectat postul adevărat, scriind: „Nu postiți în judecăți și în certuri (…) ci dezleagă toată legătura nedreptății” (Isaia 58, 4, 6), iar Domnul Iisus Hristos a zis: „Nu fiți triști (…), ci spală-ți  fața ta și unge-ți capul tău” (Matei 6, 16-17).

Ceea ce este îmbucurător, îndemnul Sfântului Vasile cel Mare este de la inimă la inimă, zicându-ne: „Să nu ne mâhnim de zilele ce se apropie! Să fim veseli în ele, așa cum se cuvine sfinților. Cel trist nu primește cunună, iar cel care suspină nu biruie. Nu te întrista când ți se poartă grijă! Este o nebunie să nu te bucuri de sănătatea sufletului și să te mâhnești de schimbarea mâncărilor, lăsând să se înțeleagă că îți face mai multă bucurie plăcerea stomacului decât purtarea de grijă a sufletului…Bucură-te că ți s-a dat de Doctor un leac ce ucide păcatul”.

Să nu uităm cu adevărat: când ne-am hotărât să postim, efectele postului, pătrund în suflet și omoară păcatul ascuns în adânc!

Spor binecuvântat la post ușor!

Calinic Argeșeanul