Dramele celui De-al Doilea Război Mondial au cuprins și problema refugiaților, între care un loc însemnat a fost cea a polonezilor.
În ziua de 16 septembrie 2020, în municipiul Câmpulung Muscel a avut loc un eveniment cultural, prin vernisajul expoziției de fotografie cu tema: „Refugiații polonezi în Muscel”.
Domnul Liviu Cioacă, directorul Casei de Cultură „Tudor Mușatescu” din localitate, a deschis evenimentul, rostind un cuvânt de bun venit.
Cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Calinic, a fost prezent părintele Ovidiu Vlăsceanu, consilier cultural și comunicații media, care a transmis Arhiereasca Binecuvântare, rostind un cuvânt, în care a subliniat drama refugiaților, o dramă continuă, pentru că aceste lucruri se întâmplă peste tot în lume și în orice timp al istoriei. De asemenea, a vorbit despre tradiționala ospitalitate a poporului român față de toți refugiații, care au fost nevoiți să-și părăsească locurile natale.
Inițiatorul acțiunii, domnul Radu Petrescu Muscel a rostit un frumos cuvânt în care a prezentat realitate istorică a refugiaților. Până la invazia sovietică, survenită la 17 septembrie 1939, speranţele polonezilor în obţinerea victoriei au scăzut treptat, fiind apoi anulate de acest atac surpriză. Lupta pe două fronturi era sortită eşecului, motiv pentru care autorităţile centrale au luat rapid iniţiativa trecerii graniţei cu România.
Această acţiune disperată s-a bazat pe cererea anterioară privind acordarea ospitalităţii în caz de nevoie, idee pe care guvernul român a acceptat-o cu condiţia găzduirii în mod individual a preşedintelui şi membrilor guvernului polonez.
În ciuda acestor neînţelegeri de moment, oficialităţile române au acordat toată atenţia ca regulile ospitalităţii să fie respectate la un standard cât mai ridicat, alăturându-se rapid simpatiei deschise a opiniei publice.
Peste 50.000 de polonezi au ajuns în România, iar câteva mii în zona Muscelului.