Skip to main content


Având în vedere nevoia tinerilor de a avea o legătură autentică cu tradițiile care ne definesc identitatea culturală și națională, dar și necesitatea de a face faţă provocărilor vieţii cotidiene, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, a organizat în perioada 21-27 august, tabăra pentru tineret ,,Tradiție și noutate”.



 

Beneficiarii acestei tabere au fost 16 tineri, cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, proveniți din diferite eparhii ale țării noastre. În cele șase zile, aceștia au participat la diferite conferințe tematice, precum și la diverse activități creative și interactive de cunoaștere. Aceștia au avut ocazia să descopere  atât  tezaurul spiritual, cultural și istoric al Eparhiei,  cât şi bogăţia tradiţiilor specifice spaţiului Ortodoxiei româneşti din județul Argeș. Coordonați de părinții consilieri Dan Obrocea și Andrei Diaconescu, responsabili de sectoarele eparhiale Învâțământ și Activități cu Tineretul, respectiv Social Filantropic și de Misiune, beneficiarii acestei tabere au fost cazați într-un spațiu foarte frumos aflat în  apropierea mănăstirii Sf. Ioan Botezătorul Antonești din comuna Corbeni. Programul de tabără a fost bogat şi diversificat: rugăciunile de dimineaţă şi seară, participare la Sfânta Liturghie,  ateliere, jocuri de grup, cântece la chitară, discuţii duhovniceşti, prezentări etnografice, vizionări de filme, drumeţiI şi scurte pelerinaje.

În prima zi a acestei tabere, a avut loc întâlnirea tinerilor cu reprezentanții Eparhiei Argeșului și Muscelului aflați în comitetul de organizare, într-o atmosferă emoționantă care le-a oferit acestora ocazia să se cunoască mai bine și să interacționeze pe diferite teme  care au evidențiat importanţa şi rolul Bisericii în viaţa cotidiană. La acest moment de început beneficiarii taberei s-au întâlnit și cu părintele consilier eparhial Cosmin Bloju, responsabil de Sectorul Patrimoniu Bisericesc, care a făcut o scurtă prezentare a valorilor patrimoniale din tezaurul cultural –istoric al Eparhiei Argeșului și Muscelului.

Programul celei de a doua zi a cuprins în prima parte o activitate social filantropică desfășurată la biserica parohiei Corbeni, unde prin implicarea Sectorului Social Filantropic și de Misiune al Eparhiei au fost împărțite diferite daruri familiilor defavorizate  din localitate. Acțiunea a avut drept scop îndemnul de implicare a tinerilor în coordonarea activităţilor de voluntariat. A urmat o vizită la Centrul Cultural Corbeni care deține un muzeu al obiectelor tradiționale reprezentative din această zonă.  După această vizită, tinerii au pornit într-o drumeție către o stână situată pe dealurile comunei Corbeni. În acest loc au petrecut o după-amiază foarte frumoasă în care au avut ocazia să guste de preparatele naturale pregătite de gazdă și să cunoască vechile tradiții pe care localnicii le-au moștenit de la strămoșii lor. Beneficiarii acestei tabere au fost însoțiți de părinții consilieri Dan Florin Obrocea și Andrei Diaconescu, precum și de doamna profesor Irina Petre, coordonatoare a Centrului Catehetic al parohiei Sf. Ap. Petru și Pavel din Mioveni. După o zi minunată petrecută în natură, întorși la centrul de cazare, tinerii au avut ocazia să participe la o seară de film care a fost urmată de un moment interactiv în care s-a vorbit despre importanța familiei tradiționale.

Programul celei de a treia zi a cuprins un pelerinaj care a început cu vizitarea Ansamblului Mănăstirii Argeșului din municipiul Curtea de Argeș. Au fost vizitate: Catedrala Arhiepiscopală, ctitoria domnitorului sfânt Neagoe Vodă Basarab, Palatul Arhiepiscopal, precum și noua Catedrală Arhiepiscopală unde tinerii au avut ocazia să se închine la moaștele Sfintei Mucenițe Filoteea. Din acest loc, oaspeții Eparhiei Argeșului și Muscelului au ajuns la Biserica Domnească, ctitoria voievozilor Basarabi. Pelerinajul a continuat către impunătoare catedrală a orașului Mioveni, urmată de biserica Sf. Vineri din municipiul Pitești unde a fost beneficiarii taberei au servit prânzul în cantina socială a parohiei. La finalul zilei  a fost făcută o vizită la Muzeul Județean din Pitești unde a fost organizată conferința istorică susținută de domnul Cornel Popescu, director al acestei instituții.

În a patra zi, participanții au fost implicați în diferite sesiuni de formare sub coordonarea părintelui Hristofor Ilie, responsabil de Centrul Catehetic al protoieriei Mioveni. Astfel, beneficiarii acestei tabere au descoperit alternative constructive la metodele de petrecere a timpului liber pe care societatea contemporană le promovează. Tot în această zi a fost organizată  o excursie pe traseul Barajul Vidraru – Transfăgărășan – Bâlea Lac, ocazie pentru tinerii participanți să descopere frumusețea cadrului natural din această zonă a județului Argeș. Organizatorii le-au oferit oaspeților și un popas duhovnicesc la mănăstirea Sf. Ilie Paltinul, aflată la cota 1200 pe Transfăgărășan.

Ziua a cincea a început cu un program liturgic desfășurat la mănăstirea Sf. Ioan Botezătorul Antonești, din comuna Corbeni, urmat de participarea la Taina Sfântului Maslu, slujbă oficiată la biserica parohiei Corbeni. În continuare, sub coordonarea părinților consilieri aflați în comitetul de organizare, dar și cu ajutorul părintelui Hristofor Ilie, au fost organizate diferite ateliere de lucru tematice, iar la finalul zilei beneficiarii taberei au avut ocazia să participe la o conferință duhovnicească susținută de Pr. Prof. Dr. Vasile Sorescu.

În ziua a șasea a tinerii participanți au pornit către localitățile natale,  după ce au legat relații de prietenie foarte frumoase și au avut ocazia să se familiarizeze cu specificul plaiurilor argeșene.

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, în calitate de organizator, a depus toate eforturile pentru a răspunde nevoilor de formare şi pentru a consolida viața de comuniune a tinerilor participanți. Rezultatele obținute după această întâlnire au fost pozitive, fiind evidențiate: solidaritatea creștină, prietenia, apartenența și respectul față de Biserica Ortodoxă dreptmăritoare.