Skip to main content


Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul –Biroul de Cateheză a organizat Tabăra județeană de creație religioasă – ”BRÂUL MAICII DOMNULUI”- a VII-a ediție, la Mânăstirea Văleni.



 

Locul mănăstirii este de o frumusețe aparte, pare coborât  din picturile lui Grigorescu. Organizatorii acestei tabere și-au propus să-i ajute pe copiii participanți să cunoască și să prețuiască  valorile autentice românești, cele ce ne definesc ca neam și ne-au ajutat să străbatem veacurile: credința creștin-ortodoxă, limba română, tradițiile, cultura, istoria. Cei 10 copii, coordonați de profesor Emilia-Mihaela Dumitrescu (Școala Gimazială Gabriel Marinescu, Tigveni) profesor Elena Ilina (Școala Gimnazială Nr. 1 Valea Danului) au participat la programul liturgic, au fost implicați în diverse activități ludice și ateliere de creație având drept obiectiv principal pictura de icoane pe sticlă. La activități au participat și doamnele Popescu Maria, profesor la Școala Gimnazială Gabriel Marinescu, Tigveni,  Ileana Popa și Năstăsescu Elena.

 Gazda taberei, maica stareță Eliodora, a pus la dispoziția copiilor kituri de pictură, i-a îndrumat pe copii, detaliindu-le modalitatea de a picta icoane pe sticlă. Copiii au realizat sub îndrumarea profesorilor și desene pe diverse materiale, surprinzând cu inocență universul rural sau marin. Au pictat și au împodobit linguri de lemn, utilizând materiale din natură și aflând despre simboluri prezente în arta populară. 

Tabăra a urmărit pe lângă hrana sufletească și hrana minții.  În acest sens, în prima seară, tabăra a avut un oaspete de seamă, în persoana domnului Narcis Iustin Dejanu, manager al Muzeului Viticulturii și Pomiculturii Golești. Oaspetele deosebit a vorbit copiilor  despre istoria românilor, amintind de Muzeul Golești, loc încărcat de istorie. Sub formă de poveste, copiii au aflat informații despre familia boierilor Golești, din vremurile încărcate de mister până în prezent. Copiii au fost curioși să afle informații despre căsuțele tradiționale de la Golești și despre regalitate. Seara a doua l-a avut drept oaspete pe domnul judecător Ion Rebeca.  Distinsul oaspete a vorbit copiilor despre puterile din stat și separarea acestora, despre instanțele de judecată, despre relațiile interumane, insistând pe pericolul și efectele bullyingului, un fenomen îngrijorător în unele școli din România. Copiii au fost antrenați în discuție, fiecare dintre aceștia descriind situații concrete din viață. Seara s-a încheiat cu un frumos foc de tabără, în jurul căruia s-au cântat diverse melodii, acompaniate de chitare, s-au recitat poezii dedicate Zilei Limbii Române. Ultima zi a taberei a consolidat prieteniile create ce se vor prelungi, cu siguranță. A fost ziua în care s-a discutat despre activitățile derulate ce vor reprezenta  o cărămidă la temelia formării acestor copii. Zilele petrecute în tabăra au fost un prilej de socializare. S-au legat prietenii, s-au purtat discuții referitoare la pasiuni, lectură, modele în viață, viitoarea profesie. Copiii au redescoperit bucuria vieții profunde, ancorată în spiritualitate, în acest loc cu o puternică energie benefică.  Măicuțele împreună cu o binefăcătoare i-au răsfățat pe toți cei prezenți cu bucate alese, dulciuri,  surprize, multă grijă și dragoste.

La tabără au participat Părintele Dan-Florin Obrocea, Consilier Învățământ și Activități cu Tineretul, care a transmis binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului și a mulțumit tuturor pentru frumoasa activitate din tabără, și Părintele Vasile-Cornel Ilina, Coordonatorul Biroului de Cateheză și Activități cu Tineretul din cadrul Protoieriei Curtea de Argeș.

La final, toți participanții au primit daruri din partea mănăstirii.  

Aceste zile se vor transforma în  amintiri dragi pentru mai târziu. În prag de toamnă, la Mănăstirea Văleni, sufletele inocente ale copiilor participanți au adus  bucuria, entuziasmul, creativitatea, au învățat prin culoare, joc, muzică ce este cu adevărat valoros.