În după-amiaza zilei de 18 ianuarie 2023, membrii Clubului Iubitorilor de Cultură din Argeș și Muscel, s-au reunit pentru prima oară în acest an, în sala Cercului Militar din Cetatea Basarabilor.
Evenimentul a fost organizat de Revista „Suflet Românesc” și Filiala Județeană Argeș „POSADA” a A.N.C.M.R.R., în parteneriat cu Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului.
Moderatorul întâlnirii a fost domnul profesor doctor George Baciu, redactor șef al Revistei „Suflet Românesc”, care a prezentat programul manifestării, precum și distinșii invitați prezenți în sală.
Cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, la eveniment a fost prezent părintele Ovidiu Marian Vlăsceanu – Consilier Cultural și Comunicații Media, care a transmis Binecuvântarea Arhierească și a dat citire unui material intitulat: „Sfinții Trei Ierarhi – dascăli ai rugăciunii”, arătând că: „Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul şi Sfântul Ioan Gură de Aur, având ca armă dragostea nemărginită pentru copii, au servit cu cuvântul şi această lucrare preţioasă a educaţiei, oferind un exemplu de neegalat de legătură indisolubilă între înalta cultură şi neobosita acţiune socială. În momentul când tinerii noştri caută drumul lor într-o realitate complexă şi într-o continuă schimbare, principiile de bază ale vieţii, dar şi învăţăturile Sfinţilor Ierarhi îi pot ajuta să înfrunte cu credinţă şi curaj toate dificultăţile.”
Domnul profesor Lucian Costache a rostit un cuvânt intitulat: „Eminescu, sufletul poporului român”, prezentând cărțile despre marele poet, pe care le are în biblioteca personală, precum și o parte dintre medaliile apărute la diferite evenimente aniversare.
Ospățul cultural a continuat cu Ana Maria Baltag care a recitat frumoasa poezie „Doina”, dar a și interpretat o melodie pe versuri eminesciene. „Porni Luceafărul”, moment de recitare poetică al doamnei scriitoare Maria Chirtoacă, a încântat auditoriul prezent. A urmat un nou popas muzical, având ca protagonistă pe eleva Patricia Bădița, care a pus la suflet o nouă piesă pe versurile lui Mihai Eminescu.
Un moment deosebit a fost realizat de elevi de la Liceul Tehnologic „Ferdinand I” din municipiul Curtea de Argeș. Aceștia, însoțiți și pregătiți de cadrele didactice: Ionica Cârstea, Mirela Sfectu și Andra Michai Carmina, au prezentat un moment literar-artistic intitulat: „Mihai Eminescu, povestea identității noastre”. Călătoria culturală a continuat prin rubrica „Ce e val ca valul trece”, în care artistul plastic Constantin Samoilă a recitat câteva poezii.
Liceul Tehnologic „Petre Ionescu Muscel” din comuna Domnești a fost reprezentat prin elevii Bianca Stoica și George Alexandru Leahu, care au recitat poezii din Mihai Eminescu, dar și poezii pe care le-au compus cu toată dragostea, atât pentru domnul profesor George Baciu, dar și pentru iubitorii de frumos, arătând că „Suntem urmașii Eminescului”.
„Folclorul românesc, parte a sufletului eminescian”, moment aparte realizat de elevii Ana Maria Stănciulescu, Rareș Ștefan Stoiciu și Emanuel Pădurean, care au interpretat la fluier, câteva melodii deosebite.
Domnul avocat Gheorghe Ciolcă, scriitor fondator al Cenaclului de poezie „Rouă și Cer”, a făcut o prezentare a unei publicații intitulată: „Foaie pentru inimă și cuget”. Momentul intitulat „Omagiu Eminescului”, a aparținut doamnelor: prof. Elena Șerbănescu, prof. Florica Popa, prof. Lidia Manea, Ana Maria Manea, poeta Elena Toteanu și doamna dr. Mihaela Aritina.
Evenimentul a fost încheiat de doamna prof. Valentina Domnișoru, care a prezentat câteva gânduri scrise de domnul profesor George Baciu, iar domnul Laurențiu Domnișoru a vorbit despre edițiile scrise de către același autor, ce au fost împodobite cu lucrările realizate de meșterul popular, Ion Rodoș.
În final au fost oferite diplome participanților, precum și câte o Carte Domnească, diferitelor personalități.