Skip to main content


În după-amiaza zilei de 15 ianuarie 2024, membrii Clubului Iubitorilor de Cultură din Argeș și Muscel, s-au reunit pentru prima oară în acest an, la Casa de Cultură „Luca Paul” din Domnești, în sala „Gheorghe Tomozei”.



 

Evenimentul a fost organizat de Revista „Suflet Românesc”, Filiala Județeană Argeș „POSADA” a A.N.C.M.R.R. și Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, în parteneriat cu Primăria Comunei Domnești și Biblioteca „Luca Paul”.

Moderatorul întâlnirii a fost domnul col. Laurențiu Domnișoru, care a prezentat programul manifestării, precum și distinșii invitați prezenți în sală.

Cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, la eveniment a fost prezent părintele Ovidiu Marian Vlăsceanu – Consilier Cultural și Comunicații Media, care a transmis Binecuvântarea Arhierească și a dat citire unui material intitulat: „Mihai Eminescu, un apologet al Ortodoxiei româneşti”, arătând că: „Dorinţa construirii unei Catedrale a Mântuirii Neamului a fost evocată drept o necesitate pentru poporul român încă din anul 1881. Puţini ştiu însă că această iniţiativă, istorică pentru credinţa ortodoxă a neamului nostru, îi aparţine marelui nostru poet naţional Mihai Eminescu. Dăruit de Dumnezeu cu nenumărate virtuţi, poetul de geniu a fost și un mărturisitor al credinţei ortodoxe, pe care a iubit-o, a cântat-o şi a preţuit-o de la leagăn la mormânt.”

Primul moment muzical al serii, a fost susținut de micuța Sofia Moisescu, care a încântat audiența prin interpretarea a două piese: „Pe lângă plopii fără soț” și „Codrule, codruțule”.

Rubrica „Eminescu-i România, tăinuită în cuvânt”, a fost deschisă de doamna profesor Mona Vîlceanu, fiind urmat de domnul profesor Lucian Costache, care a prezentat cărțile despre marele poet, pe care le are în biblioteca personală, precum și o parte dintre medaliile apărute la diferite evenimente aniversare.

Elevii Rareș Ștefan Stoiciu și Ana Stănciulescu, au interpretat la saxofon, câteva melodii populare, domnul avocat Gheorghe Ciolcă, scriitor fondator al Cenaclului de poezie „Rouă și Cer”, a făcut o prezentare a publicației: „Foaie pentru inimă și cuget”, vorbind despre poetul nepereche, în frumoase versuri.

„De dor de Eminescu”, un popas poetic susținut de Bianca – Elena STOICA, care a recitat din creația proprie, iar elevii Ștefan PULPEA, Alexia BELU și Mario COBZARU, cordonați de doamna profesoară Maria – Magdalena OGRINJEA, de la Liceul Tehnologic „Petre Ionescu Muscel” din Domnești, au recitat poezii și au cântat pe versuri eminesciene.

Domnul dr. Constantin Teodor Craifăleanu a încântat asistența culturală, prin interpretarea magistrală a poeziei „Scrisoarea I”.

În cadrul rubricii „Eminescu este chipul infinitului din noi”, doamna profesor Valentina Domnișoru a recitat poezii din creațiile doamnelor: Livia Manea, Elena Eșanu Șerbănescu, Florica Popa, dând citire și unui eseu scris de domnul Daniel Dejanu.

Evenimentul a fost încheiat de doamna Elena Toteanu, care a prezentat două poezii, creație proprie, dedicate marelui poet.