Skip to main content


Când eram elevi, ne cuprindea o mare fericire când, Ioan Serafinceanu cu mai multe doctorate și savant în chimie, era de rând, ca profesor de serviciu. Se purta cu o eleganță academică!

 

Cu vreo jumătate de oră înainte de ora 05.00 dimineața, venea la dormitoare, deschidea ușurel ușa și zicea, ca pentru sine:

– Somn! Somn! Ce să-i faci? Atunci noi ne întorceam ușor, pe partea cealaltă, știind toți că mai aveam 30 de minute de somn de calitate. La ora 05.00 fix, se apropia de ușă, bătea apăsat și zicea la fel:

– Somn! Somn! Ia, sculați-vă!

Știm aproape toți că somnul este o bucurie de a te odihni de greul zilei, și că este sănătos pentru tot organismul și mai ales pentru creierul nostru zbuciumat, ajutând la refacerea naturală a acestuia.

Studiile au continuat și s-a constatat că în timpul somnului, cu cât acesta este mai relaxant, cu atât au loc toate procesele metabolice. „Astfel, spune doctorul Alexandru Ciurea, celulele nervoase se pot liniști și în jurul lor apar celule mai mici, microgliile, care le curăță, le dau alimentația, oxigenul, apa, necesare îndepărtării părților negative, agresive, non-necesare, cum sunt acei beta-amiloizi…deci, îndepărtează de bolile grave, cum este Alzheimer sau de alte forme de demență…În popor se spune: „Dormi, copile, dormi bine, ca să crești mare!” De ce? Pentru că în timpul somnului este secretat acel hormon de creștere. În timpul somnului, celulele organismului de pe cupolă, de sus, din Telencefal, se odihnesc, însă partea din profunzime funcționează. Dacă a doua zi ne-am trezi în aer curat, cu o priveliște (ca la Oiești, Corbeni, Valea Lupului, Piscul Negru, Bâlea Lac) frumoasă, ca primele raze de soare, creierul ar funcționa în condiții bune. Somnul este foarte benefic, nu trebuie neglijat, se știe că privarea de somn duce la boli grave. Din cauza lipsei de somn, foarte mulți oameni politici sau artiști suferă de boli ale sistemului nervos. Deci, nu desconsiderați somnul de calitate!”

Am îndemnat la somn liniștitor pe toată lumea, pe care am întâlnit-o pe cale. Știu oamenii să doarmă, dar nu știu cât timp și când este somnul cel mai odihnitor și dulce. Este necesar ca omul să doarmă cât îi cere creierul, pentru a se reface! Cum îți vine somnul, să se pună capul la odihnă. Toate se fac sănătoase!

Nu uitați somnul de calitate, însoțit de rugăciuni, că trebuie să se hrănească toate cu iubire de la Iisus Hristos, Domnul!

Calinic Argeșeanul