Ați mai citit despre somn! Vom mai scrie câte o lucruri despre foloasele somnului.
Neurochirurgul Alexandru Ciurea, scrie în cercetările sale savante: „Lipsa de somn va duce la boli neurodegenerative grave, și una dintre acestea este dovedită, Alzheimerul. Vă rog să aveți odihnă totală și să puteți dormi. Să ne învățăm cu somnul la modul cel mai real. Somnul cel mai bun pentru celula nervoasă și pentru organism, în totalitate, este între orele 22.00 și 00.00. Atunci se doarme cel mai bine, nu pe rupte de dimineață sau în alte condiții. Acestea sunt date reale, trebuie să folosim somnul pentru a ne odihni, atunci se produc și refacerea organismului și refacerea celulelor nervoase. Somnul are două elemente: somnul însoțit de mișcări rapide ale ochilor, numită REM, în timpul căruia creierul este destul de activ, și somnul lipsit de mișcările rapide ale ochilor, numit non-REM, în timpul căruia creierul este într-o stare totală de liniște, este „somnul profund”, cu activitate metabolică crescută. Aceste fenomene de REM și non-REM se succedă, ajutând la conservarea organismului. Este bine să avem acest somn în totalitate, pentru că în organizarea noastră cerebrală, secvențierea între REM și non-REM este foarte importantă petnru conservarea energiei celulei nervoase și a energiei organismului. Somnul non-REM ajută foate mult la conservarea energiei exact ca la animalele polare, care, prin fenomenul de hibernare intră într-un somn liniștit, profund. Celălalt este un somn activ.”
După cum se vede, somnul are un rol foarte mare în desfășurarea unei vieți ordonate și dinamice. Somnul activ este o stare binefăcătoare pentru organismul uman, astfel având grijă să ne obișnuim cu un orar bine chibzuit, după sfaturile medicului, în privința respectării timpului consacrat odihnei creierului. Pierderea nopților, este o mare pagubă pentru sănătatea creierului uman!
Este necesar ca să ne supunem, fără comentarii, unei griji pentru sănătatea noastră, pândită de tot felul de capcane, ale existenței omenești!
Calinic Argeșeanul