Skip to main content

1 1200x800 4 758x505Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului s-a aflat astăzi în mijlocul obștii monahale de la mănăstirea argeșeană Slănic. Cu această ocazie foarte mulți credincioși au venit cu mic cu mare să participe la Sfânta Liturghie oficiată în altarul de vară ridicat în curtea mănăstirii. 

În cuvântul de învătătură rostit cu această ocazie, Chiriarhul Eparhiei a mulțumit credincioșilor veniți pe Taborul Argeșului, așa cum este numită mănăstirea Slănic. De asemenea Ierarhul Argeșean a îndemnat pe cei prezenți să lucreze fiecare la schimbarea vieții pentru dobândirea vieții veșnice.

Prima atestare documentară a Mănăstirii Slănic este în anul 1679.

Despre schitul Slanic tradiția se spune că a fost ctitorit de voievodul Vlad Ţepes  și că ar fi existat și pe vremea domnitorilor Neagoe Basarab și Mihai Viteazul.

În anul 1805, din motive necunoscute nouă, schitul se desființează, biserica fiind mutată în jurul anului 1830 într-un sat din Vlașca.

Viața monahală este reluată după anul 1930, ridicându-se în timp trei altare: biserica mare din zid ridicată în cinstea Maicii Domnului -cu hramul Nașterea Maicii Domnului și două paraclise mai mici cu hramurile Schimbarea la față și Sf. Ierarh Calinic de la Cernica.

 Din acest motiv Mănăstirea Slanic este numită astăzi de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Taborul Argeșului.