Mănăstirea argeșeană Văleni, veche vatră monahală așezată pe Valea Râului Topolog, și-a sărbătorit astăzi hramul. În această binecuvântată zi, monahiile și și sute de credincioși au participat la Sfânta Liturghie, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. La final a fost săvârșit parastasul pentru ctitorii și binefăcătorii mănăstirii care s-au ostenit în timp la ridicarea și conservarea acesteia.
În cuvântul de învățătură, Ierarhul a vorbit celor prezenți despre Sfânta Treime – hramul mănăstirii Văleni, amintind de toate eforturile pe care monahii și monahiile le-au depus în timp pentru a salva această frumoasă și veche așezare monahală.
După terminarea Sfintei Liturghii, Chiriarhul Argeșean a săvârșit slujba de sfințire a noului altar de vară ridicat în apropierea bisericii. Lucrările au început în luna august 2024, fiind definitivate în primăvara acestui an cu cheltuiala mănăstirii, a primăriei comunei Sălătrucu și a unor credincioși iubitori de Dumnezeu. Pictura a fost realizată de Florin Stoica din comuna argeșeană Domnești.
În semn de recunoștință, credincioșii care au contribuit la realizarea acestei importante lucrări au primit astăzi din partea Ierarhului diplome de vrednicie. Maica stareță Eleodora, care a supravegheat lucrările, a primit Albumul comemorativ al Eparhiei Argeșului și Muscelului pentru biblioteca mănăstirii.
În anul 1883 biserica de lemn construită de călugărul Zaharia Grădișteanu este dărâmată, în locul acesteia fiind construită o nouă biserică de zid.
Reconstruită între anii 1948-1955, după ce biserica s-a dărâmat datorită unui seism foarte puternic, prin strădania Episcopului Iosif Gafton, a stareţei Anatolia Manu şi a obştii monahale, biserica a fost împodobită cu pictură nouă şi s-a înzestrat cu cele de trebuinţă. A fost sfinţită în anul 1955 de către Prea Fericitul Părinte Patriarh Iustinian.
Redeschisă oficial în anul 1990 odată cu reânființarea Episcopiei Argeșului, viața monahală de la mănăstirea Văleni a fost reînviată prin refacerea obştii şi începerea lucrărilor de renovare a ansamblului monahal.