Cine nu a auzit de depresie sau de sindromul depresiv?
Profesorul savant, neurochirurgul Alexandru Vlad Ciurea susține, în cartea sa de aur: „Sănătatea creierului, pe înțelesul tuturor”, că o patologie se „constată în ziua de astăzi și că nu este rar, ci frecvent, acest sindrom depresiv, mai ales la persoanele feminine…Cei care sunt în activitate doresc să performeze, cât mai mult. Să recunoaștem, dorim să câștigăm mai mult, dorim să arătăm mai bine, să ne îmbrăcăm mai bine, să avem o alimentație cât mai diversificată, cât mai elegantă, dorim să circulăm, să vedem lucruri frumoase, să ne informăm. Toate acestea necesită un suport financiar. Pentru obținerea unui suport financiar se fac mari eforturi. Or, la persoanele care nu reușesc să realizeze aceste eforturi și au, pe de o parte, acasă, tot felul de tracasări, certuri, deziluzii, iar la serviciu nu sunt recunoscute la nivelul pe care-l au în performanță, ori alții le iau, cum se cheamă, succesele, se ajunge la o accentuare a fenomenelor de insatisfacție. Acesta este doar primul pas….Sunt persoane care au o componentă genetică, de tip melancolic și la care fenomenul de depresie apare mult mai frecvent. Dar de la o simplă depresie și până la o evoluție mult mai gravă, la psihiatrie, e doar un pas, pentru că interiorizarea aceasta duce la fenomene din ce în ce mai complexe, în sistemul nervos.”
Cel mai greu în viață este să stopăm gândurile negre, gândurile de tip „nu sunt bun de nimic”, „unde ajung?”, „care este viitorul meu?”, „ce mi se poate întâmpla mâine?”
Așadar, intrăm într-un cerc vicios din care ne este frică să mai ieșim, despre care ne este frică să mai vorbim, să ne exprimăm. Ca dovadă, sunt persoane extrem de deștepte, de recunoscute, care în public se blochează și nu se pot exprima. Apare și fenomenul de timiditate, iar lucrurile merg în cascadă.
Trebuie să rupem legăturile cu persoanele care ne provoacă stres și să nu ne temem de ziua de mâine, că ale Domnului Dumnezeu sunt toate, iar noi suntem o comoară de maximă prețuire!
Calinic Argeșeanul