În această duminică, obștea monahală de la schitul argeșean Sfântul Mare Mucenic Pantelimon aflat la cota 1000 pe Transfăgărășan, a primit în mijlocul ei pe Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului.
Cu această ocazie, Ierarhul Argeșean a săvârșit slujba de sfințire a paraclisului cu hramul Soborul Sfântului Ioan Botezătorul construit la demisolul noii biserici. Acesta a fost placat cu cărămidă roșie aparentă în stil neo-bizantin și înfrumusețat cu icoane pictate pe lemn.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de Chiriarhul Eparhiei în Altarul de Vară, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
Momentul acesta a fost așteptat cu mare nerăbdare de toți cei care au contribuit la ridicarea noului altar. Din acest motiv, foarte mulți credincioși veniți din toate părțile țării au înfruntat vremea nefavorabilă pentru a participa la această slujbă de sfințire.
În cuvântul rostit, Înaltpreasfinția Sa a evidențiat vrednicia părintelui Ioan (Traian) Danci, fost slujitor și duhovnic al Mănăstirii Sfântul Ioan Botezătorul Lipnița din cuprinsul Arhiepiscopiei Tomisului. În mod providențial, în anul 2017, acesta este numit egumen la Schitul Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon din județul Argeș. Prin donațiile credincioșilor, sub coordonarea părintelui stareț, în anul 2020 debutează lucrările la actuala biserică din zid și la Paraclisul de la subsol.
În derularea lucrărilor, Părintele Protosinghel Ioan (Traian) Danci, a fost sprijinit material, financiar și moral de către oameni și făcători de bine din țară și din străinătate. În acest sens, pentru a recunoaște meritele ctitorilor, Chiriarhul Eparhiei a oferit acestora Medalia de Onoare ,,Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel” și diplome de vrednicie.
Proiectul bisericii a fost realizat de domnul arhitect Teodor Ion și de domnul Oprea Gheorghe, la solicitarea Părintelui Pasmangiu Viorel Daniel, inspector patriarhal și slujitor la biserica Parohiei Sfântul Mare Proroc Ilie Tesviteanul și Sfântul Mare Proroc Moise din Techirghiol, Județul Constanța.
Lucrările de zidire au fost executate de către echipa domnului constructor Aurelian Frecan din Județul Prahova, fiind supravegheate de către domnul diriginte de șantier Garabetian Ardașes. Biserica mare se află actualmente la stadiul executării tencuielilor interioare.
Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, a achiziționat de la S.C. Foresta Curtea de Argeș S.A., la data de 2 aprilie 2002, o proprietate alcătuită din fosta Cabană Valea Lupului, în suprafață de 296 m.p., și un teren forestier împrejmuitor de aprox. 30 ha, prin bunăvoința Domnului Director General Liviu Pătrașcu.
În anii următori, clădirea a fost consolidată, extinsă și recompartimentată pentru a răspunde cerințelor impuse de un așezământ monahal, la mansarda imobilului construindu-se și un mic Paraclis de rugăciune, necesar obștii monahale.
Odată încheiate aceste lucrări, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului înființează în anul 2012, Schitul Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon-Valea Lupului, cu obște de călugări.
Prima Sfântă și Dumnezeiască Liturghie a fost oficiată în Paraclisul schitului la data de 1 iulie 2012, de către Arhiepiscopul Calinic al Argeșului și Muscelului, împreună cu mai mulți preoți și diaconi din cadrul administrației eparhiale.
În același timp, au fost executate lucrări de extindere a casei mari unde sunt chiliile, s-a construit o nouă anexă cu spații de ședere pentru pelerini, iar curtea interioară a fost reamenajată și lărgită.
Totodată, pentru siguranța noii biserici, versantul nordic a fost consolidat prin înălțarea unui zid masiv din beton armat și piatră.