Skip to main content

Sfântul Cuvios Mărturisitor Sofian de la Antim este una dintre personalitățile marcante ale Ortodoxiei românești, cunoscut pentru lucrarea sa duhovnicească, activitatea cultural-religioasă și contribuția la educația teologică și artistică. Activitatea sa catehetică a fost recent omagiată printr-o activitate desfășurată la Școala Gimnazială Valea Danului în parteneriat cu Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul, prin Biroul de Cateheză.

Activitatea educațional-catehetică organizată la Școala Gimnazială Nr. 1 Valea Danului a reprezentat un moment de profundă reflecție asupra vieții și lucrării Sfântului Sofian de la Antim. Doamna profesoară de religie Claudia Matei, alături de elevii clasei a V-a, a vizionat un material video despre viața și activitatea acestui sfânt mărturisitor, oferindu-le tinerilor o perspectivă clară asupra rolului său spiritual și cultural.

Sfântul Sofian a intrat încă de tânăr în viața monahală la Schitul Rughi din Soroca, unde și-a format primele deprinderi spirituale. Educația sa teologică a fost una solidă, urmând Școala de cântăreți bisericești de la Mănăstirea Dobrua-Soroca, Seminarul Monahal de la Cernica, Academia de Arte Frumoase din București și Facultatea de Teologie din București.

A fost pictor bisericesc, a primit ascultarea la Mănăstirea Antim din București, a fost un membru activ al mișcării duhovnicești “Rugul Aprins”, o grupare de elită formată din clerici și intelectuali creștini, care promova o profundă trăire ortodoxă și rugăciunea inimii. Din cauza implicării sale în “Rugul Aprins”, autoritățile vremii l-au arestat, condamnându-l la muncă silnică. A fost eliberat și revenind la Mănăstirea Antim, a continuat să slujească cu dăruire și să formeze generații de credincioși. Până la sfârșitul vieții, a fost un părinte duhovnicesc de mare profunzime, motiv pentru care a fost supranumit “Duhovnicul Bucureștilor”.

 La activitate au participat Părintele Dan-Florin Obrocea, Consilier Învățământ și Activități cu Tineretul, care a transmis binecuvântarea Înalpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului și a adresat copiilor un îndemn la rugăciune, mai ales în această perioadă și Părintele Vasile-Cornel Ilina, Coordonatorul Biroului de Cateheză din cadrul Protoieriei Curtea de Argeș.

 Prin acest demers, tinerii au putut să înțeleagă nu doar contextul istoric în care a trăit acest sfânt mărturisitor, ci și actualitatea mesajului său pentru viața duhovnicească a fiecărui creștin.Activitatea catehetică de la Valea Danului a fost un prilej de aprofundare a cunoașterii despre Sfântul Sofian de la Antim, oferind elevilor un model autentic de credință, curaj și dăruire.

Activitatea se înscrie în temele Concursului Naţional Catehetic ”Mărturisirea jertfelnică a dreptei credinţe – moştenirea unui secol de Patriarhat pentru copii şi tineri”.

Close Menu