Skip to main content

Prăznuirea Sfântului Grigorie Palama se face atât în data de 14 noiembrie, ziua mutării sale de la cele trecătoare la viața cea veșnică, dar și în Duminica a 2-a a Postului Mare, făcându-se amintire de faptele sale minunate, de trăirea sa ascetică, de învățătura sa plină de Duhul Sfânt, de mărturisirea credinței celei adevărate și de triumful Ortodoxiei în vremuri de tulburare generate de raționalismul și scolastica apuseană, dar și de văzător al tainelor celor dumne­zeiești.

Cu arhiereasca binecuvântare a Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului a fost săvârşită Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, săvârșită în limbajul mimico-gestual liturgic românesc cu prilejul prăznuirii Sfântului Ierarh Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului.

Sfântul Ierarh Grigorie Palama, este ocrotitorul comunităţii persoanelor cu deficiențe de auz din Patriarhia Română.

La hramul bisericii pentru deficiențe de auz din Piteşti aflată în incinta complexului eclesial Mavrodolu au fost prezente persoane din diferite comunități. La această reuniune duhovnicească a luat parte părintele Istrate Cătălin din Mioveni, părintele Toma Marius Cezar, precum și Țîru Cătălin din Pitești, preoți care deservesc Comunitățile din Arhiepiscopia Argeșului.

După Sfânta Liturghie a fost oficiată o slujbă de pomenire a vrednicului părinte Toma Constantin, primul preot surd.

A fost hirotonit de către Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului la data de 01 septembrie 1997, în Poiana Pustnicilor – Mănăstirea Robaia.

Sfinția Sa, este primul preot ortodox – persoană surdă – care a fost hirotonit pentru prima comunitate ortodoxă din Patriarhia Română.

Slujirea și viețuirea jertfelnică a părintelui Toma Constantin a fost apreciată de către Părintele Arhiepiscop Calinic, ca fiind o persoană și slujitor al lui Dumnezeu, prin mimică și gest, de o înaltă ținută duhovnicească și pastoral-misionară.

Începând cu anul 1996, Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul a pus bazele activității de catehizare și organizare cultică a surzilor din Eparhia Argeșului și Muscelului, prin desfășurarea unui program de catehizare prin limbajul mimico-gestual pentru persoanele cu deficiențe de auz și vorbire din municipiul Pitești, și a inițiat demersurile pentru înființarea de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a Centrului Național de pregătire, catehizare și misiune ortodoxă pentru deficienții de auz din România și diaspora, precum și a normelor de slujire prin limbaj mimico-gestual, în anul 1999.