Skip to main content

Când trăiește omul într-o atitudine creativă? Jung psihologul spune că starea de vindecare înseamnă că este o stare sănătoasă care pătrunde peste tot în viață și că are acces la toate posibilitățile sale interioare și că forțele sale pot deveni solide și autonome.

Se știe prea bine că arta de a crea se fundamentează pe forța de imaginație sănătoasă și în acest sens și creativă prin faptul omul „se creează și pe sine însuși” (C. G. Jung). El mai scrie că „Eul uman nu poate trăi fără creativitate, el trebuie să-și justifice existența prin faptul că el inventează un lucru care-i este propriu, neobișnuit, poate chiar periculos”.

Putem spera în noi posibilități de „modelare” a propriei noastre personalități și chiar mai mult, propria ființă în integralitatea ei și chiar că ar trebui să realizăm gradul de salt în cunoscut și în conștient. Aici intră în lucrare și imaginația care nu ne aruncă în amintirile trecutului și nici nu ne ilustrează în culori fascinante doar viitorul mai apropiat sau mai îndepărtat, dar ne semnalizează și eventuale stări periculoase și mai ales ce conflicte se pot ascunde în necunoscutul de zi cu zi!

Este necesar să fim optimiști permanent pentru a ne deschide orizonturi noi prin care să primim bogăția de speranță, care, după cum vedem, ne ajută să supraviețuim în Valea Plângerii!

Și mai mult, și mai încurajator, ne ajută să trăim, călcând în picioare adversitățile care ne bântuie, de la naștere și până la moarte.

Avem nevoie de o resursă sigură și binecuvântată: ajutorul Domnului Dumnezeu care vine de sus de la Părintele Luminilor și să strigăm ca și Sfântul Apostol Pavel: „Pot totul în Hristos-Domnul, Care mă întărește!” Pârghia sacră! Ecuația divino-umană, care îmbogățește calitatea vieții și că avem sensul să trăim mereu în văzduhul creativ!

Și ceea ce este vital, cu adevărat, este că avem sentimentul unui sens și că, din fericire, ne simțim siguri pe noi înșine și pornim la drumul drept și cu spor, pășind pe urmele picioarelor Domnului Dumnezeu!

Astfel, nu mai rătăcim pe drumuri!

Calinic Argeșeanul