Skip to main content


Dintr-o familie burgheză, Blaise Pascal, în anul 1623, a venit pe lume în Clermont Ferrand, tatăl său fiind magistrat superior. Tânărul Blaise Pascal era pasionat de științele fizice și matematice. Familia Pascal se stabilește la Paris în anul 1631, când tânărul Blaise avea doar opt ani. Familia era frecventată de savanții iluștri ai timpului, mai ales că secolul are ca idol științific pe savantul Rene Descartes.

 

Ceea ce este uimitor, tânărul Blaise, numai la 12 ani, de la sine inițiativă, demonstrează singur primele 32 de teoreme ale geometriei lui Euclid din Megara (450-374 î.e.n.), reinventându-le, aceasta provocând admirația lui Decartes. Continuă cu experiențele sale asupra presiunii aerului, numele său rămânând pentru totdeauna în domeniul fizicii (Principiul lui Pascal). Mai târziu intră în legătură cu jansenismul (doctrină rigidă, care condamna morala prea lumească a iezuiților – tezele janseninste, tezele de la Mănăstirea Port Royal). Pascal era eminent în științe, iar sora sa avea geniul perfecțiunii morale, neexistând, între frate și soră niciun fel de rivalitate, sora influențând pe fratele său până la sfârșitul vieții, nepărăsind nicio clipă preocupările științifice, făcând și planul unei geometrii.

Reamintim că Pascal, la 18 ani, a inventat primul calculator mecanic, ținând legătura cu faimosul matematician Pierre de Fermat, dimpreună cu care a pus bazele teoriei probabilităților. De asemenea, trebuie amintit și faptul că Blaise Pascal s-a convertit în două rânduri. Mai întâi la jansenism (o abordare a învățăturii creștine care a fost, mai apoi, declarată eretică) și apoi la Creștinismul clasic, ceea ce a făcut să se ocupe de scrierile pe teme religioase, printre care se amintesc Cugetări, apărute în anul 1670.

Să reținem că, în anii 1660-1662, a instituit primul transport public din lume, donând averea săracilor, deși avea suferințe mari, având o sănătate precară.

Boala a ținut din 1650 și până la moartea sa, în 1662, la vârsta de 39 de ani, ca Mihai Eminescu și Sfântul Neagoe Vodă Basarab!

Cred că și Blaise Pascal este un sfânt!

Calinic Argeșeanul