Credință, identitate și bucurie românească laolaltă, cu peste 120 de copii în costume populare.
Comuna Vedea a fost duminică gazda unei duble sărbători de suflet: Pogorârea Duhului Sfânt (Rusaliile) și Ziua Portului Tradițional Românesc, reunind credincioși, oficialități și peste 120 de copii îmbrăcați în straie populare autentice. Evenimentul a fost un adevărat prilej de comuniune spirituală și culturală, în care s-a simțit din plin bucuria de a fi român și creștin.
Manifestarea a debutat cu rugăciunea de binecuvântare rostită de preoții din comuna Vedea, împreună cu Părintele Rafael Vintilă, invitat de la Paraclisul Universitar „Întâmpinarea Domnului” din Pitești.
Ziua a fost cu atât mai grăitoare cu cât copiii, purtând cu mândrie costumul popular, au dat viață unui tablou viu al continuității noastre ca neam și credință. „Nu muta hotarele cele vechi pe care le-au pus părinţii tăi” (Pilde 22, 28) – acest cuvânt al Scripturii a însoțit întreaga atmosferă a evenimentului, fiind pus în lumină de portul românesc purtat cu demnitate de cei mai tineri membri ai comunității.
După momentul liturgic, copiii au prezentat un program artistic cu cântece, hore și poezii patriotice. Fiecare grup a adus în fața publicului semnificațiile simbolice ale portului românesc, ca mărturie curăției, verticalității și apartenenței la valorile perene ale satului românesc.
La eveniment au fost prezenți Primarul comunei Vedea, alături de reprezentanți ai autorităților locale și centrale, susținând prin prezență și implicare nevoia de a păstra și promova identitatea spirituală și culturală a comunității.
Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă frățească și cu promisiunea că tradiția nu este trecut, ci rădăcină vie.