Ultimul capitol din cartea savantului Alexandru Ciurea: Sănătatea Creierului – pe înțelesul tuturor, al XII-lea, a fost intitulat: Bucuria de a trăi! Nici nu se putea mai mare potriveală.
Folosește și imperativul latin: Vivat! Crescat! Floreat!, adică: să trăiască toți întru bucuria unei vieți sănătoase! Să crească toți și Poporul Român, cu sănătate trainică, diamantină! Și să înflorească sănătatea în viața tuturor și să se vadă voioșie și bucurie în priviri și în grijă, ca sănătatea să se întărească, să devină o bucurie de a trăi, în viață cumpătată și hăruită de Domnul Dumnezeu, Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre.
Se întreabă savantul neurochirurg și pentru noi: „Ne place sau nu ne place să trăim? Pentru că trăim. O întrebare filosofică. Trăim ca să mâncăm? Trăim ca să consumăm alcool? Trăim ca să ne plimbăm, trăim ca să lucrăm, ca un animal de povară? Pentru ce trăim? Trăim ca să avem mai mulți copii sau trăim pentru a-i ajuta pe părinții noștri? Cred că nu m-aș înșela dacă aș zice că din toate acestea câte puțin…De asta credința mea este că trebuie să trăim cât mai bine, cât mai frumos și cât mai sănătos, atât pentru noi, cât și pentru cei din jur. Dumnezeu ne-a dat și ne-a mai pus și în traistă, nouă românilor, un creier foarte frumos, un creier foarte bun. Românii au un IQ foarte dezvoltat, după cum am mai spus în nenumărate ocazii de-a lungul acestei cărți, sunt oameni extrem de primitori, de calzi – stau mărturie acțiunile umanitare și impresionanta desfășurare de forțe care a avut loc în ultima perioadă, ca urmare a necazurilor internaționale care se știu. Românii sunt oameni foarte deștepți, întreprinzători. Da! Da! Nu este o glumă, e fascinant cu ce viteză prinde un român din zbor notele unei melodii, cu ce viteză desface un motor și reușește să-l facă la loc…Să înveți limbi străine cu atâta ușurință, să înveți să cânți așa de frumos, să fii profesor al unei limbi melodice! Ca să nu mai zicem de fetele foarte frumoase, de intelectualii de înaltă ținută! Românii sunt cei care au dat lumii personaje cu totul și cu totul deosebite (pe care le știți). De ce, în ciuda acestor realități, noi ne blamăm unii pe alții sau pe noi înșine, vorbim urât, ne tracasăm unii pe alții, ne invidiem? Nu înțeleg de ce, pentru că este loc pentru toată lumea!”
Așa este, Domnule Academician, profesor și chirurg, Alexandru Ciurea!
Calinic Argeșeanul