Skip to main content

Este limpede pentru mulți dintre noi, că multe secole la rând, omenirea nu mânca decât hrană naturală, deci, omul nu putea să se hrănească artificial, pentru că nu erau decât alimente naturale, cu excepția unui abuz obișnuit, fiind acela de a nu ține cont de măsură, adică subalimentație (cantitativ) sau supraalimentație, fără să se țină seama și de calitatea hranei, una selectivă și ponderată.

Era o vorbă: să te scoli de la masă semi-sătul, cu dorința de a mai servi un surplus, sau cum se obișnuia la Seminar, să se mai solicite un supliment! Suna urât, dar unii nu se săturau cu porția școlară de la internat!

Când a început prima greșeală în alimentația publică? Se cunoaște că, în anul 1870, omul a descoperit făina albă, iar încet-încet, s-a început să se renunțe la făina integrală. Îmi aduc bine aminte când mergeam la moară să macin grâu amestecat cu secară, fără să fie trecut prin mai multe site, deci făina integrală care avea culoarea maronie sau ușor închisă, la culoare. Nici nu știți ce pâine dulce și gustoasă rezulta dintr-un astfel de amestec, iar dacă serveam această compoziție cu lapte proaspăt muls, era un adevărat deliciu. Așa am crescut în satul unde m-am născut! Ce vremuri, oameni buni!

A urmat în epoca rafinării: zahărul rafinat în locul celui integral, sarea extrafină, în locul sării integrale, uleiul rafinat sau dublu rafinat, în locul celui presat la rece și apoi lapte praf, în locul celui integral, și tot așa, până la sfârșitul lumii!

Ceea ce a fost catastrofal și a rămas, este creșterea dinamică a producției îngrășămintelor chimice în agricultură! Dar soluțiile chimice ale insecticidelor? Dar aditivii (E-uri)? Dar prafurile de copt, care fac alimentele tot mai atrăgătoare și apetisante? Despre coloranți nu mai zicem nimic, mai ales când privim și turta dulce și alte prăjituri, îndulcite cu zahăr rafinat, în loc de mierea de albine?

Să ne întrebăm: cum s-a putut face agricultură în mii de ani, fără adjuvante chimice? Se impune o revenire la obârșie și să reluăm rânduiala strămoșească!

Calinic Argeșeanul