Skip to main content


De cele mai multe ori am văzut pe cei care conduc mașina că, în timpul mersului, vorbesc mult, se enervează, dau din mâini, strigă, înjură și alte manifestări ce arată, desigur, că sunt, deja, epuizați, încărcați cu nervi și alte neputințe.

 

Chirurgul Alexandru Vlad Ciurea, arată un tablou despre cei de mai sus, spunând că: „țin telefonul într-o mână, țin volanul în cealaltă mână, mai fac și semne, mai și claxonează, și încordarea aceasta nu duce la nimic bun”. Deci, trebuie să facem tot ce este posibil să îndepărtăm stresul!

Dacă nu reușim să domolim stresul, atunci el se ține de noi ca scaiul de oaie și nu avem șanse de izbăvire și vom ajunge, nu peste multă vreme la epuizare. Știința medicală a descoperit că: „celulele cerebrale nu pot funcționa toată ziua sub stare de stres. Drept dovadă – susține savantul neurochirurg Alexandru Vlad Ciurea – în timp de război, unitățile militare care sunt pe front sunt scoase, la anumite intervale de timp, din război, duse în spate, rearanjate, reprimenite fizic, psihic și cerebral, pentru a putea face față din nou acestei solicitări. Stresul care este zilnic și este omniprezent, în toate activitățile noastre, politice, sportive, intelectuale și academice, nu trebuie să constituie un element de bază, ci să fie un element întâmplător, pe care să știm să îl prevenim, nu să îl tratăm.

Dacă discutăm despre tratamentul stresului, este același pe care l-am menționat și la alte activități: trebuie să rupem cauzele stresului în două și să ne deconectăm total când apar fenomene de oboseală la stres. Această lume civilizată în care trăim, a inventat weekend-ul, care nu trebuie să fie stresant cu precădere. Am auzit de persoane care după weekend, în loc să fie mai odihnite, sunt mai obosite decât în cursul săptămânii. De ce? Păi câte lucruri am făcut!

Nu, weekend-ul este făcut pentru refacerea organismului și odihna creierului, pentru relaxare, pentru aer curat, pentru tot ce este bun și frumos, nu pentru stres. Altfel nu putem să învingem acest stres”.

În rugăciunea Doamne și Stăpânul vieții mele, din Postul Mare, spunem: Duhul grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deșert, nu mi-l da mie”! Dar nici la alții! Și așa vom avea o fugă sigură de Stres!

Calinic Argeșeanul